Хламидията е една от най-разпространените инфекции, предавани по полов път.Нов тест открива хламидия при мъжете по проба от урина. При това само след час тестът дава резултат, съобщава Би Би Си.

Хламидията е една от най-разпространените инфекции, предавани по полов път. Лекарите са загрижени от високото ниво на предаване на заразата - особено сред младите на възраст 16-24 години.

Често заразеният с хламидия няма никакви симптоми и не се лекува, което накрая може да доведе до безплодие. И междувременно пренася заразата на партньорите си. Иначе хламидията е лесно лечима с антибиотици.


Още по темата Хламидия. Хламидия трахоматис. Хламидиоза Досегашните тестове бяха кръвни. Освен това резултатите от тях се получаваха след седмици.

За мъжете има вариант и да се вземе секрет от уретрата, който да се изследва. Разказваните от ухо на ухо истории за това колко неприятна и болезнена е процедурата обикновено отказват мъжете от теста.

Новият метод, разработен от специалисти от университета Кембридж, обаче е безболезнен и лесен за употреба. Прилича на такъв за бременност.

В основата му е устройство, наречено “ФърстБърст”, в което се събира урината. Пак то изчислява нивото на хламидни бактерии. И дава резултат до един час.

Тестът бил изпробван върху 1200 мъже и показал 84,1% точност.

Източник в. "Труд"