инсулинови инжекции,лекарство,инсулин,таблетки, инжекция

Лекарствата, които съдържат

протеинови химикали,

включително инсулин, се

разрушават от стомашната

киселина

Търсейки алтернатива на всекидневните инсулинови инжекции, които си правят диабетиците, тайвански учени от националния университет "Цин Хуа" разработват инсулин на хапчета, предаде Би Би Си. Таблетките използват химикал, съдържащ се в черупките на скаридите.
   
Лекарствата, които съдържат протеинови химикали, включително инсулин, се разрушават от стомашната киселина и затова алтернативата на инсулиновите инжекции досега бяха само спрейове за нос.
    
Учените са открили начин да капсулират лекарството в сферички от хитозан с размера на наночастица, които предпазват активното вещество от стомашната киселина и другите храносмилателни сокове. Същевременно те се достатъчно малки, за да минават през клетките в лигавицата на тънките черва и да доставят лекарството в кръвния ток.
   
Сферите са били дадени на лабораторни плъхове, превърнати в "диабетици" с лекарство. Целта била да се провери дали хапчетата инсулин в хитозанова обвивка ще понижат кръвните нива на захарта у животните. Ефектът бил положителен. Дозите, използвани при опитите с животни, са били  по-високи от дозите, нормално предписвани на диабетици