лекарство за отслабване на основата на марихуана, отслабване, затлъстяване

Ще бъдат извършени клинични изпитания

на лекарство срещу затлъстяване,

създадено на основата на активни

компоненти на марихуаната

През втората половина на тази година във Великобритания ще бъдат извършени клинични изпитания на лекарство срещу затлъстяване, създадено на основата на активни компоненти на марихуаната, съобщи британската фармацевтична компания GW Pharmaceuticals, цитирана от Ройтерс.
   
Според представител на компанията новият препарат ще подтиска чувството на глад у пациентите с наднормено тегло. Известно е, че един от страничните ефекти на действието на марихуаната е повишаването на апетита. Според Джъстин Гойер, изпълнителен директор на GW Pharmaceuticals, сред 70-те разновидности на канабиноидите, съдържащи се в това растение, има вещества, оказващи противоположното въздействие. Като суровина на новия препарат ще бъде използвана марихуана, отглеждана в парници на територията на Великобритания. 
   
Препаратът трябва да премине през три стадия на клинични изпитания. Според резултатите от тях съответните инстанции в ЕС, а също в САЩ и други страни ще решават дали той да бъде одобрен или не. А това означава, че могат да минат години, преди препаратът да се появи на пазара.