ЦелулитЦелулит е кошмарът на всяка жена. Целулитът не зависи от наднорменото тегло, защото много дами с нормално телосложение страдат от т.нар „портокалова” кожа. Какво точно представлява целулит и как да се преборим с него, ще разбрете в следващите редове.

Счита се, че целулит имат между 80-90% от жените след пубертета. Целулитът е онази субстанция, която кара кожата ви да изглежда сякаш под повърхността й са разположени бучки. Най-често областите, които се засягат от целулит са коремната стена, бедрата и седалището. В действителност, целулитът представлява натрупване на мастна тъкан, която избутва съединителната тъкан на подкожието, карайки повърхността на кожата да изглежда като „портокалова кора”. Целулитът рядко се среща сред представителите на мъжкия пол, но е по-чест при мъже, които страдат от състояния, свързани с андрогенен дефицит  (ниски нива на мъжките полови хормони в организма), например синдром на Клайнфелтер, хипогонадизъм (недоразвити тестиси), след кастрация и при пациенти, които са на терапия с естроген по повод рак на простата. При задълбочаване на дефицита на андрогени, целулитът се влошава.

Как да се справим с целулита?

Хранете се здравословно. Може би ви е писнало да ви повтарят, че ключът към всичките ви проблеми е храната. Но това е самата истина! Човек е това, което яде – не го забравяйте!Намалете до минимум захарта, хляба и сладкишите. Избягвайте висококалорични храни, каквито са колбасите и пържените ястия. Млечните трябва да са обезмаслени. В менюто си включете ястия от картофи. Колкото и да ни е чудно, картофите правят кожата ни еластична: съдържащия се в картофите калий извежда от организма течността. Това не се отнася за пържените картофи и чипса. Намалете солта. Тя предизвиква задържане на вода в целулитните зони. Всички храни, които приемаме, съдържат по-малки или по-големи количества сол, които са достатъчни за нуждите на организъм.

Забравете за заседналия начин на живот. Ходете минимум 1 час на ден с бърз ход, като се опитвате да стягате непрекъснато мускулите на седалищните части. Карането на велосипед е ефикасно упражнение против целулит. Физическата активност не помага в отслабването, а в извайването на силуета, в замяната на мастните клетки с мускулни. Спортът помага в активизирането на кръвообращението, с внезапните пристъпи на глад, тонизира кожата. Той е идеално допълнение към локалното третиране на проблема с антицелулитни и отслабващи кремове. Всъщност те не служат за нищо друго освен да изкарат мазнините от клетките. Не е необходимо да се тренира до припадък, важно е постоянството.