чудеса рак, диабет, слепота, рак на гърдата, БИОНИЧНИ КРАЙНИЦИ, ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА ЛИЦЕ, инфаркт, ПИКОЧЕН МЕХУР , артрит
Повечето пробиви в медицината се
дължат на напредъка в изследването на
човешкия ген

Живеем в години, в които чудесата в медицината вече са факт. Трансплантации на лице, бионични крайници, насочени терапии срещу рак са само част от невероятните постижения, оповестени в последно време, пише в. "Сън". Само преди няколко дни британски учени съобщиха, че планират да изпробват нов метод за лечение на пациенти, претърпели инфаркт - чрез инжектиране на стволови клетки. Един ден тези клетки могат да бъдат използвани за отглеждането на цели органи по поръчка.
Експертите обясняват, че повечето пробиви в медицината се дължат на напредъка в изследването на човешкия геном. "Живеем в златна епоха. След време всички хора ще имат чипове с индивидуалната си ДНК последователност, въз основа на която специалистите ще назначават съответното лечение, казва д-р Роберто Солари от британски Съвет за медицински изследвания.
Още по темата Българска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияНа симпозиум на водещи експерти в областта на артериалната хипертония във Велинград бяха представени нови данни, потвърждаващи ефикасността на TWYNSTA®Бьорингер Ингелхайм получи одобрение за разширен времеви прозорец до 4.5 часа за лечение с Actilyse® при остър исхемичен инсулт в повечето държави на Европейския СъюзАртрозаГоруха
 
Ето и 10-те постижения в медицината, благодарение на които хората ще могат да живеят най-малко 100 години:
                                           
РАК
"Насочените терапии" са новото оръжие в борбата срещу рака. При тях се използват генномодифицирани антитела, които търсят и унищожават единствено раковите клетки. Те са по-добри за пациентите от традиционната химиотерапия, която атакува всичко по пътя си. Лекарства като Херцептин и Тарцева са насочени към специфични видове рак. Други като Авастин блокират кръвоснабдяването на туморите. "На този етап се използват около 20 антитела, а други 150 са тествани клинично", обяснява д-р Солари.
                                       

 

чудеса рак, диабет, слепота, рак на гърдата, БИОНИЧНИ КРАЙНИЦИ, ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА ЛИЦЕ, инфаркт, ПИКОЧЕН МЕХУР , артрит
Слепотата скоро ще може да се лекува

СЛЕПОТА
Благодарение на постижението на британски учени слепотата скоро ще може да се лекува. В лабораторен експеримент специалистите имплантирали стволови клетки в очите на слепи мишки, за да проверят дали те ще могат да се развият в здрави клетки на ретина. Стволовите клетки възстановили електрическите връзки между очите и мозъка и помогнали на мишките да виждат отново.
В близките години тази революционна техника може да помогне на милиони хора, страдащи от възрастово-обусловената дегенерация на макулата - водеща причина за ослепяване.
                                  
РАК НА ГЪРДАТА
Изготвянето на генетична карта е променило както предпазването от рак на гърдата, така и лечението му. Чрез откриването на дефектни гени като BRCA1, BRCA2 и BRIP1, лекарите могат да предскажат кои жени са застрашени от злокачественото заболяване и да предложат превантивна хирургия.
Изследвайки гените учените освен това идентифицират протеини и ензими, които се откриват единствено в раковите клетки. Това дава възможност при прилагането на насочени терапии да се атакуват само туморните клетки, без да се засягат здравите.
                                   
ДИАБЕТ           
Във Великобритания догодина ще започне изпитанието на изкуствен панкреас, който може да промени живота на деца с диабет. Устройството, включващо сензор, микрочип и инсулинова помпа, изчислява необходимата доза инсулин и я разпределя, премахвайки необходимостта от всекидневни инжекции.
             

 

чудеса рак, диабет, слепота, рак на гърдата, БИОНИЧНИ КРАЙНИЦИ, ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА ЛИЦЕ, инфаркт, ПИКОЧЕН МЕХУР , артрит
Бионичната ръка  ще дава възможност
на пациентите да се обличат, да отварят
буркани и дори да се бръснат

БИОНИЧНИ КРАЙНИЦИ
Американката Клаудия Мичъл е първата жена с експериментална бионична ръка, която пренасочва мозъчните сигнали  към електронни двигатели в протезата.
Изкуствената ръка е създадена от специалисти на чикагския Рехабилитационен институт. За да може да си служи с нея, пациентът трябва да изтърпи петчасова операция, при която пет нерва, които са водели към липсващата ръка, се присаждат в гръдните мускули. След това тези нерви изпращат по електроди сигнали на роботизираната протеза.
Специалистите смятат, че бионичната ръка е достатъчно ефикасна и ще дава възможност на пациентите да се обличат, да отварят буркани и дори да се бръснат.
                              
ПИКОЧЕН МЕХУР
Лекари от Медицинския институт към Университета Уейк форест в Северна Каролина /САЩ/ са разработили технология за отглеждане на нови пикочни мехури от собствени клетки, култивирани в лабораторна среда.
За отглеждането на нов орган специалистите използват клетки от пикочния мехур на пациента и отделят мускулните клетки от ендотелиалните. След това ендотелиалните клетки се оставят в продължение на осем седмици да растат около "скеле" във формата на пикочен мехур. Впоследствие новият орган по хирургичен път се свързва с кръвоносните съдове на тялото, а дефектният се отстранява. В САЩ най-малко седем пациенти вече разполагат с отгледани в лаборатория пикочни мехури.
                             
АРТРИТ
Милиони хора във Великобритания страдат от болезнен остеоартрит, който се развива вследствие на износването на хрущяла с възрастта. Британски специалисти са разработили техника, при която износени коленни стави могат да се възстановят чрез инжектирането на хрущял, отгледан в лабораторна среда.
                          
ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА ЛИЦЕ

До миналата година трансплантацията на лице бе научна фантастика. Сега вече тя е научен факт.   
На 27 ноември 2005 г. при 15-часова операция на французойката Изабел Диноар бяха присадени тъкан, мускули, артерии и вени от донор в мозъчна смърт.
В края на месец октомври британски специалисти получиха зелена светлина за извършването на първата в света пълна трансплантация на лице. Процедурата може да промени живота на много хора с изгаряния или вродени дефекти.
                         

 

чудеса рак, диабет, слепота, рак на гърдата, БИОНИЧНИ КРАЙНИЦИ, ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА ЛИЦЕ, инфаркт, ПИКОЧЕН МЕХУР , артрит
 

ПАРАЛИЗА
Миниатюрен микрочип, имплантиран в мозъка на жертви на катастрофи, които са парализирани и не могат да говорят, може да им помогне да общуват с близките си.
Чипът, наречен BrainGate, предава мислите на пациентите чрез компютър. Освен това те могат да изпращат съобщения, да включват телевизор и да сменят каналите.
Специалистите се надяват, че благодарение на приспособлението с големина на хапче, съставено от стотици електроди, дори инвалиди ще могат да ходят.
                                   
ИНФАРКТ     
В изпитание, планирано за началото на следващата година, на около 100 души във Великобритания ще бъдат инжектирани стволови клетки от собствения им костен мозък до пет часа след получаването на инфаркт.
Лекарите се надяват, че този метод ще предпази пациентите от сърдечна недостатъчност и смърт, и че качеството на живота им ще се подобри до шест месеца след процедурата.