В тийнейджърските години може да бъде трудно, и е напълно нормално да се чувствате тъжни или депресия. Но ако тези чувства не изчезват или стават прекалено силни, и не можете да се справите с тях, може да страдате от депресия. Добрата новина е, че не е нужно да се чувствате по този начин. Помощта е на разположение и вие имате повече власт над настроението си, отколкото си мислите. Има много неща, които можете да направите, за да започнете да се чувствате по-добре още днес.

Депресия

Какво можете да направите

1. Не се изолирайте . Прекарвайте времето си с хора, с които може да си говорите  и които ще ви накарат,  да се чувствате добре.

2. Бъдете разумни как прекарвате  онлайн времето си . Прекалено много време онлайн, особено по отношение на социалните медии, може да ви накара да се чувствате по-зле и да засили вашата депресия.

3. Физическите упражнения  са естествен антидепресант.   Движите тялото, като ходите по-често пеша, запишете се на спорт, или карайте колело.

4.Не разчитайте на алкохола  или наркотици за решение на проблемите ви. Те засилват депресията. Самите те са депресанти.

5. Спете пълноценно

Научете повече  по темата , като прочетете статията.

депресантиКакво причинява тийн депресия и как да я разпознаем

Когато сте в депресия, усещате, че никой не ви разбира. Но депресията е много по-срещана в тинейджърските годино отколкото при възрастните. Но вие не сте сами и случият ви не е безнадежден. Дори, ако усещате, че нищо не може да ви помогне и това чувство няма да отмине, всъщност ЩЕ - с правилно лечение и здравословни избори.

Признаците и симптомите на тийн  депресия

Трудно е да се опише с думи какво е усещането за депресия, защото хората го преживяват по различен начин. Има, обаче, някои често срещани проблеми и симптоми, при  тийнейджърите с депресия.

- Постоянно се чувствате раздразнителни, тъжни или ядосни.
- Нищо не изглежда забавно вече, и просто не виждате  смисъл да се опитва.
- Мнението ви за себе си е ниско - безполезни, виновни, или просто "грешни" по някакъв начин
- Спите твърде много, или недостатъчно.
- Имате често, необяснимо главоболие или други физически проблеми.
- Нищо или  всичко те кара да плачеш.
- Вие сте качвате или сваляте тегло, несъзнателно.
- Не  можете да се концентрирате. Вашите оценки, може да бъде се понижат, в следствие на това.
- Чувствате се  безпомощни и безнадеждни.
- Мислите за смърт или самоубийство. (Ако това е вярно, говорете с някого, веднага!)

Първата стъпка, за да се чувствам по-добре:

Говорете с възрастен на когото може да се доверите. Не сте виновни за депресията. Въпреки това, имате някакъв контрол над това да се чувствате по-добре. Първата стъпка е молба за помощ.

Разговаряйте с  родителите си за депресия

Може да изглежда, че родителите ви няма как да ви помогнат, особено ако те винаги се заяждат с вас или да се ядосват за поведението ви. Истината е, че родителите мразят и ги наранява  да видят децата си болни. Те могат да се почувстват разочаровани, защото те не разбират какво се случва с вас или не знаят как да ви помогнат.

Ако родителите ви са злоупотребяват с вас по някакъв начин, или ако те имат свои проблеми, трябва да говорите с друг възрастен (като роднина, учител, възпитател, или треньор). Този човек може или да ви помогне и с родителите ви, или да ви насочи към подкрепата от която се нуждаете.

симптомите на тийн  депресия

Приемане и споделяне на чувствата ви

Може да бъде тръдно да споделите как се чувствате, особено когато се чувствате депресирани, безнадеждно, срамувате се, или се чувствате безполезни. Важно е да се помни, че много хора се борят с чувства като тези в един или друг момент. Това не означава, че са слаби или не достатъчно добри. Приемане на чувствата ви и доверяването им  на доверен  човек, ще ви помогне да не се чувствате толкова сами.