Материалистично ориентираните двойки са по-нещастни в любовтаСтарото клише, че любовта не е сред нещата, които се купуват с пари, се потвърди отново и от изследване на учени от Brigham Young University.

1734-те женени двойки, участвали в изследването, били запитани за ценността, която имат за тях притежаването на много неща и пари. Анализът на данните показва, че двойките, за които парите не са от голямо значение, като цяло имат по-стабилен брак и по-добри други показатели за щастлива връзка от по-материалистично ориентиратните двойки.

„ Двойоките, в които и двамата партньори са материалисти, имат по-неудовлетворителен брак в почти всеки един аспект на връзката си”, коментира Джейсън Керъл, ръководител на изследването. „При тях преобладаващ е моделът на влошаваща се комуникация, неспособност за разрешаване на конфликтите и липса на взаимно съчувствие.”


Още по темата Повече гъвкавост за по-добър живот!По-здрави ли са красивите хора?Кога за последно пихте прясно изцеден сок от зеленчуци? Една от всеки четири двойки в изследването заявява силна привързаност към парите и въпреки по-доброто им финансово благополучие, именно парите стават  при тях чест повод за конфликт. Макар и да имат споделена страст към материалните блага, взаимоотношенията в тези брачни двойки са в по-окаяно състояние от тези, при двойки, в които само единият или нито един от партньорите цени високо парите.

„ Материалистичните партньори просто не отделят достатъчно внимание на връзката си, тъй като парите са приоритет за тях”.

Други научни наблюдения показват, че хората, за които парите и материалните неща имат особена важност, са по-тревожни, често депресирани и с ниска самооценка в сравнение с не-материалистично ориентираните.

„Понякога не си даваме сметка за нещата, които наистина са ценни за нас. Трябва да правим анализ на ценностите си отвреме-навреме, за да не бъдем неусетно въвлечени в амбиции за материално благополучие, които в крайна сметка могат да провалят шансовете ни за истинско щастие”.