Съществува едно обикновено, безопасно и евтино средство, което се предлага във всички аптеки - аспиринът.

Споредпоследнитепроучвания дневният прием на таблетка аспирин от 75 мг оказва благотворно влияние върху здравословното състояние при някои хора. Аспиринът има свойството да разрежда кръвта и да предотвратява образуването на съсиреци, които могат да предизвикат инфаркт или инсулт. Ако веднага след възникване на инфаркт се вземат 2 таблетки аспирин, това може да спаси живота ви.

Ако вече сте преживели един инфаркт, приемът на аспирин може значително да намали риска от втори. Аспиринът може да ви предпази от инфаркт или инсулт, ако страдате от ангина пекторис (гръдна жаба). Реална полза от него имат всички, които са застрашени от сърдечносъдово заболяване. Консултирайте се с лекар , преди системно да започнете да приемате аспирин.ИнсултУчените са открили и други полезни свойства на аспирина. Хората, които редовно го приемат, са засегнати значително порядко от рак на дебелото черво, стомаха и хранопровода. Причината за това не е известна.

Аспиринът има странични ефекти, които са рядко срещани: гастроинтестинално кървене, мозъчен кръвоизлив (хеморагичен инсулт). Преди да пристъпите към профилактика с аспирин, трябва да обсъдите ползите и рисковете за вашето здраве  с лекаря си. ВНИМАНИЕ!

Никога не заменяйте предписаните ви медикаменти с билки и винаги уведомявайте лекаря си, ако приемате билкови продукти.