Безплатна скринингова акция за пушачи ще се проведе на 7 юни по време на изложение „Мисия здраве” срещу тютюнопушене.

На 7 юни 2013 г. (петък), в рамките на изложение „Мисия Здраве”, което ще се състои пред НДК, на щанда на Национална пациентска организация в шатра №6, ще се проведе акция за измерване на дишането на пушачи. Акцията, която е част от кампанията за борба с тютюнопушенето, ще се проведе в интервала 11:30–19:00 ч. Инициативата се организира в рамките на програма „Университет за пациенти” на Национална пациентска организация, в сътрудничество с I Quit Smoking България.

ТютюнопушенеПо време на скрининга всички пушачи, които посетят щанда на Национална пациентска организация, ще имат възможността да бъдат консултирани от медицински специалист, който ще измерва степента на въглероден оксид (CO) в организма им. Хората, при които се отчете високо съдържание на CО в организма, ще получат анкетна карта с въпроси за здравословното им състояние и ще им бъде представена информация за начините за отказване от тютюнопушенето чрез иновативна методика.

На 9 май 2013 г. Национална пациентска организация, съвместно с I Quit Smoking България, стартира едномесечна кампания за борба с тютюнопушенето, кулминацията на която беше отбелязването на Световния ден без цигарен дим.До момента в рамките на кампанията, по време на акциите на изложението „Булмедика/Булдентал” и на езерото „Ариана” в парк Борисова градина, успяха да се изследват и консултират близо 100 души на възраст между 18 и 67 г. Те бяха информирани за рисковете и вредите, свързани с тютюнопушенето, и за начините за преодоляване на тютюневата зависимост.

Повече информация за кампанията и за всички въпроси, свързани с вредите от тютюнопушенето и иновативната методика I Quit Smoking, може да получите на сайтовете www.iqsbulgaria.comи www.uni.npo.bg, както и на горещата линия на Национална пациентска организация 0700 10 515 (всеки делничен ден между 12:00 и 17:00 ч.)

Допълнителна информация

Проучвания на Министерство на здравеопазването и Националния център по обществено здраве показват висока честота на разпространение на тютюнопушенето в България – 42,9% от населението са пушачи, като процентното разпределение е 56,5% за мъжете и 31,2% за жените. Тютюнопушенето се определя като един от основните рискови фактори за сърдечносъдовите заболявания. Счита се, че 30% от инфарктите се дължат косвено на употребата на цигари. Статистиката показва, че пушачите развиват коронарна тромбоза средно 10 години по-рано от непушачите, а всеки девети пациент със сърдечен байпас е пушач.