Бащата на хапчето „антибебе”  проф. Карл Джераси пристига днес в България. Посещението е по покана на д-р Невен Енчев, председател на фондация „Качество на живот“ и неговата съпруга д-р Ваня Енчева. Световноизвестният професор по химия с българско потекло ще открие ендокринологичното отделение в пловдивската МБАЛ „Медлайн”, чийто директор е д-р Невен Енчев.Карл Джераси
 
След това ще отпътуват за Благоевград, където Карл Джераси ще получи почетното звание “Доктор хонорис кауза” от Американския университет в България /АУБ/. Титлата е във връзка с неговата  90-годишнина.
 
Тази вечер пред почетните гости студенти и възпитаници на АУБ ще представят „Недостатъчност” – пиеса от „бащата” на противозачатъчното хапче Карл Джераси. В „Недостатъчност” си дават среща наука, любов и съдебен процес.
 
Карл Джераси е химикът, синтезирал първото хапче антибебе през 1951 г. Известният учен и драматург е  роден във Виена на 29 октомври 1923 г. Баща му Самуел Джераси е български евреин, известен кожен лекар в София, а майка му е австрийка. Двамата се развеждат, но по-късно се женят отново, за да може Карл и майка му да получат българско гражданство и да се спасят в България от гоненията по време на Втората световна война.
 
Бъдещият учен изкарва две години в американския колеж в Симеоново и после емигрира с майка си в Америка. Там става световноизвестен на 28 години, когато открива противозачатъчното хапче. Няколко години по-късно предизвиква нова сензация със синтеза на кортизона. Пресата го нарича "ренесансова фигура на нашето време" .
 
Карл Джераси е обявен от “Лондон Таймс” за една от 30-те най-велики личности на миналото хилядолетие редом с гениалните Шекспир, Нютон, Дарвин, Айнщайн и Коперник. Единствен той от тази плеяда гении е прекрачил в третото хилядолетие. Въпреки, че е номиниран за Нобелова награда, заради откритието си на хапчето против забременяване, под натиска на Ватикана през 1968 г. е отхвърлен от комитета за наградите.
 
Има 11 почетни докторски титли. Той е горещ почитател на операта, има колекция от произведения на модерно изкуство, а на 60 години открива писателския си талант. Сред книгите му са "Дилемата на Кантор", "Гамбита на Бурбаки", "Семето на Менахим" и автобиографията му "Майката на хапчето". Карл Джераси има фондация, която предоставя отлични условия за работа на 70 творци всяка година в колония близо до Уудсайд в Калифорния. Създал е и резиденция за хора на изкуството, в памет на дъщеря си. Резиденцията е на площ 250 дка, на юг от Сан Франциско.