Нов метод ще помага на пушачите да откажат вредния навик бързо и безболезнено.              

Кампанията се организира от Национална пациентска организация и IQuitSmokingБългария и ще включва различни активности, които да насърчат хората да се откажат от тютюнопушенето. В рамките на периода 9 май – 9 юни ще бъдат организирани безплатни консултации и измерване на дишането, като на желаещите да се подложат на новата терапия ще бъдат предоставяни и специални талони за отстъпка.отказа от тютюнопушенеВ пресконференцията ще вземат участие:

-        Д-р Ваня Мацанова, специалист физикална медицина, която ще представи статистика за пушачите в България, както и методите, до които прибягват пациентите, когато решат да преустановят вредния навик.

-        Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация, който ще представи активностите, които ще бъдат реализирани в рамките на кампанията.

-        Г-н Светозар Буков, който ще представи възможностите за отказ от тютюнопушене чрез иновативни методи.

 

Целта на едномесечната кампания е да се информират активните пушачи за рисковете, свързани с тютюнопушенето и да се осигурят възможности за консултации и предоставяне на обществеността на актуална информация по темата за вредата от тютюнопушенето и начините за преодоляване на тютюневата зависимост.

По време на пресконференцията ще бъде дадена подробна информация кога, къде и как ще се проведат безплатните изследвания и консултации.

Талон с определен цвят и пореден номер, отговарящ на дадено звено от СПО. Номерът е съобразен с нивото на спешност на пациента и определя  поредността на прегледа.

Спешно приемно отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ е най-голямото за Южен Централен Район. През него годишно преминават 70 хиляди пациенти. Ремонтът на отделението бе наложителен и е първият от построяването на сградата на Хирургичния блок на болницата през 1986 г.

Всички възникнали проблеми при пациентите със съдови заболявания ще могат да се решават в реално време в новата свръхмодерна хибридна операционна зала на Клиниката по съдова хирургия и ангиология, обясняват от пловдивската Университетска болница. Залата е изградена със собствени средства на УМБАЛ „Свети Георги“ в размер на 1,3 млн. лева. В тази сума са включени всички подготвителни и проекти дейности, доставки, монтажни работи, пускане в експлоатация на медицинската апаратура.

Ремонтните дейности на помещението включват изграждането на нова електрическа инсталация, климатизация и вентилация на помещението, както и адаптация на помещение – боядисване, вътрешни подобрения на залата и изграждане на лъчезащита. Новата операционна разполага с усъвършенствано оборудване за рентгенови медицински изображения. Тези образни устройства позволяват минимално инвазивна хирургия, която е по-малко травматична за пациента. С помощта на новата апаратура вече не се налага хирурзите да правят големи разрези за достъп до част от тялото.

Това на свой ред позволява терапия с минимална травма и загуба на кръв в най-кратко време, с минимум възможности за нежелани ефекти и най-добри резултати, ранно възстановяване при максимално оптимизирани разходи за лечебния процес. Използват се на най-модерни осветителни системи, прецизна анестезиологична техника и монитори за наблюдение и контрол на важни жизнени параметри. Има и модерна мултифункционална електромоторна оперативна маса и ангиографска система с таванно окачване.

С прилагането на интердисциплинарен подход вхибридната операционна ще се извършват интервенции като балонна ангиопластика и полагане на стентове, ендоваскуларно лечение на вродени съдови малформации, имплантиране и контрол  на защитни филтри при някои венозни заболявания на сърдечни стимулатори и устройства за съдов достъп, както и широка гама други дейности.

За лечение на пациенти с обширни и тежки изгаряния ще се използват двете нови флудни легла в интензивния сектор на Клиниката по изгаряне, пластична и възстановителна хирургия на УМБАЛ„Свети Георги“. Те са на стойност 195 980 лева, като 160 хил. от тях са целева субсидия от Министерството на здравеопазването. Остатъкът от 35 980 лева е от собствени средства на лечебното заведение.

Леглата са от висок клас, произведени от утвърдена в своята област японска компания. Те съдържат много фин силициев пясък, който се задвижва от турбина, и създава у пациента усещането, че лежи във вода. При спиране на движението на пясъка повърхнстта на леглото става твърда и може да се моделира според предстоящата манипулация – слагане на венозни източници, извършване на сърдечен масаж и т.н. Флуидните легла се ползват също при травматично болни  и пациенти на Клиниката по неврохирургия.