Ваксина срещу менингокок В е одобрена от ЕС, предаде Франс прес. Европейската комисия разреши ползването на ваксината от деца над двегодишна възраст. В резултат на което страните-членки на ЕС, ще могат да преценят дали да включат Bexsero в национални програми за ваксиниране.

Менингитът е възпаление на мозъчната обвивка, най-често причинявано от инфекция. Има два основни типа менингит - вирусен и бактериален.

Вирусният менингит се среща по-често. Обикновено не протича тежко, но в редки случаи може да причини висока температура за дълъг период и припадъци. Бактериалният менингит не се среща толкова често, но протича значително потежко. Той е много сериозно състояние, което трябва да се лекува своевременно, за да се предотвратят мозъчни поражения и дори смърт.

Двата типа менингит се характеризират с еднакви симптоми, така че е важно да се потърси лекарска помощ, за да се установи от кой тип страда пациентът.

Менингитът е заразно заболяване. Микробите, които го причиняват, могат да бъдат предавани от човек на човек чрез кихане или при близък контакт по въздушно -капков път.

Най-често срещаните симптоми са: схванат и болезнен врат, особено при опит да се докоснат гърдите с брадичка, висока температура, главоболие, повръщане, сънливост, припадъци.

Симптомиге може да се различават според възрастта: бебетата отказват да ядат, имат обриви, плачат, когато бъдат взети в ръце. При малките деца може да се наблюдават симптоми на грип - кашлица и затруднено дишане. Възрастните може да имат слабо главоболие и висока температура.

Най-важното изследване, с което може да се докаже заболяването, е лумбалната пункция. Взима се проба от гръбначномозъчната течност и се изследва за съдържание на организми, които са причинители на менингит.

Най-добрият начин да предпазите вашето дете от менингит е да се уверите, че са му приложени всички стандартни имунизации. Това включва имунизациите срещу морбили, варицела, хемофилус инфлуенца тип В и пневмококова инфекция.

Може да се консултирате с лекар  дали вие или вашето дете се нуждаете от менингококова ваксина, която се прилага, за да се предотврати бактериален менингит. Тя се препоръчва за подрастващи на възраст до 21 години, които никога не са били ваксинирани, и планират пътувания до страни, за които се знае, че има бум на случаите с менингит. Някои хора трябва да се ваксинират на всеки 5 години.