Нов метод ще помага на пушачите да откажат вредното тютюнопушене бързо и безболезнено.                  

Кампанията се организира от Национална пациентска организация и IQuitSmoking България и включва различни активности, които целят да насърчат хората да се откажат от тютюнопушенето. В рамките на кампанията ще бъдат организирани безплатни бързи тестове за измерване на дишането (спирометрия), като желаещите ще получат и безплатна консултация за новия метод за отказване от вредния навик. Всички изследвали се ще получат талон за отстъпка за подлагане на терапевтичната методика IQuitSmoking.

В пресконференцията взеха участие:

-         Д-р Ваня Мацанова, специалист физикална медицина, която представи статистика за пушачите в България, както и методите, до които прибягват пациентите, когато решат да преустановят вредния навик.

-         Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация, който представи активностите, които ще бъдат реализирани в рамките на кампанията.

-         Г-н Светозар Буков, който представи възможностите за отказ от тютюнопушене чрез иновативния метод R.I.S.E.

Целта на едномесечната кампания (9 май- 9 юни) е да се информират активните пушачи за рисковете, свързани с тютюнопушенето и да се осигурят възможности за консултации и предоставяне на актуална информация по темата за вредата от тютюнопушенето и начините за преодоляване на тютюневата зависимост.

Безплатни прегледи, включващи измерване на дишането (спирометрия) и консултации със специалист за отказване от тютюнопушенето, ще се проведат по време на:

·         15 май 2013 г., от 10:00 до 16:00 часа по време на Изложението Булмедика/Булдентал, на щанда на Национална пациентска организация (D23).

·         31 май 2013 г.(Световния ден без тютюнопушене) в парк „Борисова градина”, от 11:00 до 15:00 часа.

·         Изложение „Мисия здраве” пред НДК (7–9 юни), в един от дните на изложението – на щанда на Национална пациентска организация.

Във връзка със Световния ден без тютюнопушене, по време на безплатните акции, както и след предварително записване на горещата линия на Национална пациентска организация: 0700 10 515 (всеки делничен ден от 13:00 ч. до 17:00 ч., на цената на един градски разговорза цялата страна), на желаещите да се подложат на терапията ще бъде предоставян талон за 10% отстъпка за месец май.

5% от получените средства по кампанията ще бъдат предоставени на Национална пациентска организация, за организиране на бъдещи кампании за борба с тютюнопушенето.

Допълнителна информация

Иновативната терапевтична методика I Quit Smoking („Аз отказах цигарите”) произхожда от акупунктурата и се състои в стимулация на определени точки по външната страна на ухото. Терапията използва същите принципи като акупунктурата, но без употребата на игли. Представлява лека електростимулация, която е много ефикасна и ефектът от нея се усеща почти мигновено.

Електростимулирането помага за разпадане на отровните вещества от тютюна, натрупани в организма. Още след първата процедура започва отделянето на токсини. Ефективността на метода зависи от съпътстващия хранителен и двигателен режим, които ще бъдат препоръчани от специално обучените терапевти на I Quit Smoking.

Светозар Буков

Д-р Ваня Мацанова

 IQuitSmoking България