Червеното месо : добро или лошо за здравето

Червеното месо съдържа множество витамини и минерали, които са от съществена важност за здравословна, балансирана диета. Въпреки това в близките години, репутацията му многократно бива опетнявана с проучвания, които твърдят, че е приемът му увеличава риска от рак и други заболявания. Но дали наистина е вредно за нас ? Ние проучихме!

Червеното месо е всяко месо, което произлиза от мускулите на бозайниците. Това включва телешко, свинско, агнешко, козе, говеждо и овнешко месо. В много от домакинствата, червеното месо е част от почти всяко меню, почти всеки ден.

Миналата година, средно на човек в САЩ се падало да консумира около  48.350 кг. червено месо.Въпреки че, това може да се счита за висок прием, има сериозен спад от средно 66.135 килограма, консумирани на човек през 1970 година.

Само през последните 10 години, консумацията на червено месо е спаднало с около 4.535 килограма на човек, като през 2014 е забелязан най-ниският прием от 1960 година, а именно само 46.130 килограма на човек.

Но защо толкова много от нас ограничават консумацията си на червено месо?

Според статистика за 2016 година, средно около 8 милиона възрастни в САЩ са вегани или вегетарианци, като причината за това е съжаление за животните.Също така милиони други хора предпочитат растителните продукти пред местните, защото смятат че са по-полезни.

Точно по тази тема са направени много проучвания, като почти единодушно резултатите показват, че червеното месо не е особено полезно и трябва да се приема по-рядко. Доказано е, че консумацията на червено месо може да доведе до редица заболявания, най-опасните от които ще опишем.

Рак

Когато става въпрос за прием на червено месо, рак е може би най-често асоциираното здравословно усложнение.

През октомври 2015, Световната здравна организация публикува доклад, които твърди,че червеното месо е канцерогенно за хората, което значи, че в съдържанието си, това месо има вещества които увеличават риска от рак. Това най-вероятно се дължи на обработката която търпи месото за да е по-дълготрайно и добре овкусено .

Изследването показало,че всяка 50 - грамова порция червено месо (вкл. свинско и телешко), консумирана ежедневно, увеличава риска от развитие на рак с 18% .

Агенцията по изучаване на рак (IARC) също така открила, че има връзка между консумацията на червено месо и увеличаването риска от рак на панкреаса, простата и дебелото черво, особено ако е преминало през висока температурна обработка (пържене или барбекю). Това се получава, заради производството на ароматни полициклични въглеводороди и хетероциклични амини, които са химикали, увеличаващи риска от развитие на рак. Въпреки тези проучвания, тази информация все още не се счита за напълно достоверна.

Бъбречна недостатъчност

Бъбречната недостатъчност е състояние в което бъбреците не успяват да филтрират излишните продукти и вода от кръвта. Това заболяване засяга повече от 661 000 души в САЩ.

Диабета и високото кръвно налягане са също сред най-честите причини за бъбречна недостатъчност, но през Юли 2016 година, едно проучване предположило, че приема на червено месо е рисковият фактор. След проведени още проучвания  било доказано, че червеното месо има връзка с влошеното общо състояние на хората, приемали го в по-големи количества, по-често.

Сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания остават номер едно убиец в САЩ, виновни за смъртта на около 610000 души в страната всяка година.

Нездравословната диета, висока на мазнини и холестерол е добре познат, увеличаващ риска от заболявания фактор. Много проучвания доказват, че червеното месо може да доведе от влошено общо състояние, което само по себе си увеличава риска от всякакви заболявания и особено сърдечно-съдови, поради високото си съдържание на мазнини и холестерол.

Друго проучване  дава информация, че умерения прием на червено месо, не повече от три пъти седмично не води до опасности.

Дивертикулит

Дивертикулитът е състояние, при което възпалението се проявява в една или повече от торбичките, които са граничат със стената на дебелото черво и се наричат дивертикулити.

Това възпаление може да доведе до много усложнения, включително абсцеси, перфорация на дебелото черво и перитонити.

Специфичните причини за появата на дивертикулит не са ясни, но има предположения, че диета богата на фибри, може да увеличи риска от това заболяване.

Друго проучване твърди, че консумацията на големи количества червено месо също увеличава опасността.

Сравнявайки мъже, които твърдят че се хранят рядко и с малки количества необработено червено месо, с тези които казват, че го консумират доста често, рискът при вторите е 58 пъти по-голям от тези при първите.

Колко червено месо можем да консумираме?

Въпреки множеството доказателства, че приема на това месо води до много рискове за здравето е добре да не забравяме, че също така то е богато и на хранителни вещества.

Пример за това е една 100 грамова порция сурово говеждо месо, съдържа около 25% от препоръчителният дневен прием на витамин В-3 и 32% от  препоръчителния дневен прием на цинк.

Червеното месо е богато и на много други витамини и минерали, полезни за хората.

Изхождайки от различни проучвания и други трудове стигаме до извода, че за минимален риск и максимална полезност е добре да се консумират умерени количества червено месо не повече от два пъти седмично.