КалийМагнезий – Калий

Калий – Свойства

Калий – Недостиг

Калий – Храни

Калий – Дозировка

Калий – Предозиране
 

Калий – Описание

Калий е много важен минерал за функционирането на всички клетки, тъкани и органи в човешкото тяло. Калий представлява и електролит – вещество, свързано с електропроводимостта в тялото, подобно на натрий, калций, магнезий и хлоридите. Калий е жизненоважен за функцията на сърдечния мускул. Той играе и важна роля в осъществяването на контракциите на гладките и скелетните мускули, като с това допринася за функцията на храносмилателната система и опорно-двигателната система.

Много храни съдържат калий – всички видове меса, някои видове риба (сьомга, треска, камбала), както и много плодове, зеленчуци и бобови храни. Млечните продукти също са добър източник на калий.

Калий се отнася към вътреклетъчните йони, т.е. неговата концентрация в клетките многократно надвишава тази в екстрацелуларната течност. Нормалната концентрация на калий в кръвта варира от 3.5 до 5.5 ммол/л. Повишената концентрация на калий в кръвта, над горната референтна стойност, се нарича хиперкалиемия. Стойностите на калий под 3.5 ммол/л се означават като хипокалиемия. В поддържането на нормалните концентрации на калий в кръвта, значение имат и концентрацията на натрий и магнезий в кръвта. Приемът на прекомерно количество натрий, което е типично за западния начин на хранене, повишава нуждата от калий. Недостиг на калий може да настъпи при диария, повръщане, силно изпотяване, недохранване, състояния с нарушена абсорбция на хранителни вещества от храносмилателната система (например болест на Крон). Лечението с някои диуретици (лекарства, повишаващи количеството на отделяната урина) също може да доведе до понижаване на стойностите на калий.

Повечето хора си набавят необходимите количества калий при спазване на здравословен хранителен режим, с прием на достатъчно количество плодове и зеленчуци. Възрастните хора са с повишен риск от развитие на хиперкалиемия, тъй като бъбреците им са с намалена способност за отделяне на излишния калий с урината. Този риск нараства с повишаване на възрастта. Те трябва да са особено внимателни и с приема на някои лекарства, които могат да повишат нивата на калий в кръвта. Такива са нестероидните противовъзпалителни средства (ацетилсалицилова киселина, диклофенак и други) и АСЕ – инхибиторите (често предписвани медикаменти за лечение на високо кръвно налягане).

Калий – Свойства


Още по темата Знаете ли как да се предпазите от цистит?Лошият дъх има естествено решениеКълновете - здраве в една шепаЗапекБяла и черна черница 
Калий има значение за нормалното функциониране на всички органи и тъкани в тялото. Той изпълнява функцията на електролит в човешкото тяло и има важно значение за поддържане на баланса на течности. Калий е важен за осигуряването на нормалното ниво на вода в клетките. Като се има в предвид, че около 60% от тялото на възрастния човек е вода, става ясно колко важен е калий за организма. Нуждите от него се повишават при състояния, свързани с повишена загуба на течности. Ето защо приемът на храни, богати на калий, се препоръчва след интезивни физически тренировки, както и след прием на по-големи количества алкохол (тъй като алкохолът дехидратира организма).

Калиевите канали играят ключова роля в поддържането на електрическата проводимост в централната нервна система и така калий има огромно влияние върху мозъчните функции. Той има значение и за висшите нервни функции като памет и обучение. В допълнение, има изследвания, които откриват връзката между епилепсия и нарушение на функцията на калиевите канали в мозъка, поради калиев дефицит. Поддържането на нормални нива на калий, допринася за доставянето на оптимално количество кислород до мозъка, което пък стимулира нервната активност и повишава познавателните функции. На този факт се дължи и схващането, че бананите, които са богати на калий, са храна за мозъка.

Открита е връзка между честотата на инсултите и колечеството калий в кръвта. Хората, с повишен риск за развитие на мозъчен инфаркт, има и ниски нива на калий в кръвта. Калий проявява известен вазодилататорен ефект, което означава, че кръвоносните съдове се отпускат и така кръвта се движи в тях свободно. По този начин се намалява рискът от образуване на тромби и развитие на инсулт.

Калий играе съществена роля в осъществяване на мускулните съкращения. Достатъчна концентрация на калий в кръвта е необходима за осъществяване на нормалните съкращения и отпускания на мускулите. Появата на мускулни крампи често се дължи на понижена концентрация на калий в кръвта. Повишената консумация на богати на калий храни може да ни избави от тези неприятни оплаквания. Калий има значение и за предаване на импулсите от невроните и нервната система към мускулите. Концентрацията на калий в кръвта има ключово значение за правилната функция на сърдечния мускул. Неговите съкращения и отпускания, с които се осигурява движението на кръвта до всяка клетка в тялото, зависят от нивата на този електролит.

Калий има значение и за поддържане на нормалните нива на кръвното налягане. Той играе противоположна на натрия роля, по отношение на този показател. Затова допринася и вазодилататорният му ефект. По този начин, приемът на оптимално количество калий с храната, спомага за понижаване на риска от развитие на хипертонична болест и други сърдечно-съдови заболявания.

Нивата на калий в кръвта имат отношение и към психичното здраве. Достатъчната концентрация на калий понижава нивата на стрес и тревожност. Това се дължи, както на влиянието на електролита върху нервната система, така и върху различни хормони, включително стрес-хормоните кортизол и адреналин.

Калий подпомага и поддържането на здрави кости и зъби. Доказана е връзка между консумацията на богати на калий плодове и зеленчуци, и костната минерална плътност.

Калий – Недостиг

Наличието на ниски нива на калий в кръвта, се означава в медицинската литература като хипокалиемия. До това състояние може да доведат разнообразни причини. Най-честите от тях са следните:

 • Прием на антибиотици;
 • Продължителна диария и/или повръщане;
 • Злоупотреба с лаксативни (разхлабващи) средства, като средство за лечение на запек;
 • Употреба на диуретици – лекарства, които повишават отделянето на урина, и се прилагат често като част от терапията на хипертонична болест и сърдечна недостатъчност;
 • Наличие на хранителни разстройства, например булимия (болестно състояние, при което пациентите приемат огромни количества храна, след което предизвикват повръщане или приемат слабителни средства);
 • Ниски нива на магнезий в кръвта;
 • Профузни изпотявания.

Малките колебания в стойностите на калий обикновено не водят до поява на симптоматика или симптомите са леко изразени. Пациентите се оплакват най-често от прескачане на сърцето и сърцебиене, които са резултат на нарушенията в сърдечния ритъм, до които води хипокалиемията. Сред честите симптоми се срещат още запек, лесна умора, мускулна умора и спазми, чувство на изтръпване и мравучкане. Острото спадане на калий в кръвта може да забави силно сърдечната честота и да предизвика замайване и дори загуба на съзнание. Екстремно ниските нива на калий могат да доведат и до спиране на сърцето.

Калий – Храни

Спазването на рационален режим на хранене, включващ достатъчно количество пресни плодове и зеленчуци, обикновено е достатъчен за осигуряването на необходимото количество калий. От растителните храни, най-богати на калий са спанак, бобови растения, сушени кайсии, картофи и сладки картофи, банани, броколи, шам-фъстък, леща. Нискомаслените продукти също са един добър и здравословен източник на калий за организма. От животинските храни, богати на калий, са сьомга, риба тон, нетлъсто свинско месо, пилешки гърди и други.

Калий се предлага и като част от мултивитаминни препарати, както и в самостоятелна форма. Най-често предлаганите калиеви добавки включват калиев ацетат, калиев бикарбонат, калиев цитрат, калиев хлорид и калиев глюконат. Те се предлагат под форма на таблетки, капсули, ефервесцентни таблетки, прах и в течна форма.

В болнични условия, калий може да се прилага и в интравенозна форма, при определени, предимно спешни състояния.

Калий – Дозировка

Поради риска от предозиране и появата на сериозни странични ефекти, приемът на калий като самостоятелна хранителна добавка, трябва да става само под лекарско наблюдение. Количеството на калий в комбинираните мултивитамини и минерали е ниско и при нормален прием не може да доведе до предозиране.

В зависимост от възрастта и пола, се препоръчват следните дозировка на калий:

 • Бебета до 6 месеца – 400 мг./дневно;
 • Бебета от 7 до 12 месеца – 700 мг./дневно;
 • Деца от 1 до 3 години – 3000 мг./дневно;
 • Деца от 4 до 8 години – 3800 мг./дневно;
 • Деца от 9 до 18 години – 4500 мг./дневно;
 • Възрастни над 19 години – 4700 мг./дневно;
 • Бременни жени – 4700 мг./дневно;
 • Кърмещи жени – 5100 мг./дневно.

Калий – Предозиране

Калиеви препарати трябва винаги да се вземат след предписание на лекар и под негов контрол. Най-честите симптоми от предозиране с калий, включват диария, стомашно дразнене и гадене. По-високите дози калий могат да доведат до мускулна слабост, промяна на сърдечния ритъм, гръдна болка и дори спиране на сърцето.

Хората, страдащи от бъбречни заболявания, нарушаващи бъбречната функция, не трябва да приемат калиеви препарати. Приемът на лекарства, като АСЕ – инхибитори, калий -съхраняващи диуретици или антибиотиците, съдържащи триметоприм и сулфаметоксазол (например Бисептол, Суметролим и други), не трябва да приемат калий като добавка