Консумирането на храни, богати на омега-3 мастни киселини може да намали риска от смърт и от сърдечен удар. Това е констатацията на ново изследване, публикувано в JAMA Internal Medicine.

Всяка година около 735 000 души в САЩ  страдат от сърдечен удар. Това се случва,  когато част от сърцето не успее да получи достатъчно богата на кислород кръв.

Предприемането  на здравословна диета се смята за ключов фактор за намаляване на риска от сърдечен удар, както  много проучвания сочат, включването на  омега-3 полиненаситени мастни киселини е особено полезно за здравето на сърцето.

Рибено маслоДруги сърдечни изследвания обаче сочат че ползите от омега-3 мастни киселини и добавката рибено масло - основен източник на мастните киселини - не намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

 Омега-3 мастни киселини са незаменими мастни киселини, от които тялото се нуждае за някои основни функции, включително за съсирване на кръвта, храносмилането, мускулната активност, и клетъчното деление и растеж. Въпреки това, единственият начин тялото да може да получи омега-3 е чрез храните, които ядем.

 Мазна риба - като сьомга, пъстърва, риба тон, сардини, и аншоа - е ключов източник на омега-3 мастни киселини, включително ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Други източници включват листни зеленчуци, орехи, и някои растителни масла, които обикновено съдържат омега-3 alphalinolenic киселина (ALA).

В едно от последните проучвания, водещият изследовател Лиана C. Del Gobbo, доктор на науките на отдела за сърдечно-съдовата медицина в Станфордския университет, Факултета по медицина в Калифорния, и колегите му, искали  да получат по-добро обяснение  как омега-3 мастни киселини оказват влияние върху здравето на сърцето.

 По-конкретно, те проучили как омега-3 мастни киселини, получени от морски дарове - и растителни храни намаляват  риска от смърт от сърдечен удар или инфаркт на миокарда.

 Омега-3 Опасността за живота причинена от инфаркт  е - 10 на 100 по-ниска с по-високи омега-3 нива

 Екипът анализирал данни от 19 проучвания, които са включени 45,637 лица от 16 страни, включително САЩ, Великобритания, Италия, Норвегия, и Австралия. С течение на времето 7973 от участниците поучили за пръв път инфаркт, а  2,781 от тях умират в резултат на него.  Екипът установил, че участниците, които имат по-високи концентрации на морски храни и растителни омега-3 мастни киселини в кръвта  са с 10 на сто по-малко вероятност  да умрат от инфаркт, в сравнение с участниците, които са имали по-ниски омега-3 концентрации.

 Въпреки това, учените идентифицират намален риск от нефатален инфаркт при лица  с по-високи нива на морски и растителни храни  и омега-3 мастни киселини, което говори за силно специфичен механизъм, чрез който мастните киселини водят до  по-ниск риск  от смърт при инфаркт.

 Тези констатации са станали след отчитане на броя на възможните съпътстващи фактори при участниците, като възраст, пол, раса / етническа, наличието на диабет и използването на аспирин или понижаващи холестерола лекарства.

 Като цяло, авторите твърдят, че техните резултати показват, че консумацията на храни, богати на омега-3 могат да намалят риска от нефатален инфаркт.