Цвекло: Хранителни факти и ползи за здравето

Цвеклото е кореноплоден зеленчук, познат в научните среди като Beta vulgaris.

Растението също е познато и като червено цвекло, градинско цвекло и други.

Снабден с основни хранителни вещества, цвекло то е голям източник на фибри, фолиева киселина  (витамин В9), манган, калий, желязо и витамин С .

Цвеклото и сокът му се свързват с множество ползи за здравето, включително подобрен приток на кръв, понижаване на кръвното налягане и увеличаване на жизнените сили.

Много от тези здравни ползи са благодарение на високото съдържание на неорганични нитрати. Цвеклото е вкусно когато се яде сурово, но най-често се приема в преработена форма. Листата им  също могат да се използват в ястия и наподобяват спанак.

Съществуват различни видове цвекло, много от които се различават по цвета – жълто, бяло, розово или тъмно лилаво.

Хранителни факти

Цвеклото главно съдържа вода (87%), въглехидрати (8%) и фибри (2-3%).

Една чаша (136 грама), сварено цвекло съдържа по-малко от 60 калории.

 

Съдържание за 100 грама цвекло

Калории 43
Вода 88 %
Протеини 1.6 g
Въглехидрати 9.6 g
Захар 6.8 g
Фибри 2.8 g
Мазнини 0.2 g
Наситени мазнини 0.03 g
Мононенаситени мазнини 0.03 g
Полиненаситени мазнини 0.06 g
Омега-3 0.01 g
Омега -6 0.06 g


Сурово или сготвено цвекло, съдържа около 8-10% въглехидрати.Въглехидрати

Простите захари, като глюкоза и фруктоза, правят 70%  въглехидрати в сурово състояние и 80% в сготвено.

Цвеклото има гликемичен индекс резултат от 61, което се смята за средно ниво.

Гликемичния индекс измерва колко бързо нивата на  кръвната захар се покачват след хранене. От друга страна гликемичното съдържание на цвеклото е само 5, което е много ниско.Това означава, че цвеклото не трябва да има голям ефект върху нивата на кръвната захар, защото оптималното съдържание в зеленчука е ниско.

Фибри
Цвеклото има висока съдържимост на влакна, осигурявайки 2 до 3 грама във всяка 100-грамова порция от зеленчука.
Диетичните фибри са важна част от здравословната диета и се свързва с намаляване риска от много заболявания.

Витамини и минерали
Цвеклото е чудесен източник на много разновидности витамини и минерали.То съдържа:
Фолиева киселина (В9) – това е витамин, важен за растежа на тъкани и функцията на клетките.Приема му е от особена важност е за бременните жени.

Магнезий- съществен микроелемент, открит в големи количества пълнозърнести храни, бобови растения, плодове и зеленчуци.

Калии- диета, висока на калии може да доведе до намаляване на кръвното налягане и има положителен ефект върху здравето на сърдечносъдовата система.

Желязо- важен минерал,които извършва особено важни функции в тялото.Нужен е за транспортирането на кислород в червените кръвни клетки.

Витамин С – антиоксидант, важен за имунната система и здравето на кожата

Други растителни компоненти

Растителните компоненти са естествени растителни вещества, някои от които имат благоприятни ефекти върху хората.

Има няколко главни растителни компонента в цвеклото:

Бетанин – съдържащ се в червеното цвекло, което е най-често срещания пигмент в цвеклото, отговорен за техния наситен червен цвят. Смята се, че е полезен за здравето на хората.

Неорганични нитрати – откриват се в големи количества в зеленолистните зеленчуци.В тялото може да се превърне в азотен оксид, които има много функции.

Неорганични нитрати

Неорганичните нитрати включват нитрати, нитрири и азотен оксид.Цвеклото и сокът му са много богати на нитрати.Спорно е до колко са полезни или вредни, дали са причина за рак или това е само мит.

Повечето нитрати, които хората приемат (80-95%), идват от плодовете и зеленчуците, като останалите се съдържат в обработено месо, зърнени изделия и тестени продукти.

Изследвания сочат, че приема на нитрати и нитрити храни, могат да имат положителен ефект върху човешкия организъм.

Азотния оксид пътува през стените на артериите, изпраща сигнали то малките мусколни клетки около артериите и им дава сигнал да се отпуснат. Когато това се случи, кръвното ни налягане спада.

Ползи за здравето

Както вече споменахме, на цвеклото естествените му сокове са полезни за :

Спадане на кръвното налягане – благоприятства при хипертоници, предпазва от болести на сърцето, сърдечни удари, сърдечносъдови заболявания, като понижават кръвното налягане до 3-10 mm/Hgв период само от няколко часа.

Увеличава жизнеността и тонуса у хората – учени са доказали, че нитратите намаляват потреблението на ни въздух по време на физически активности, като засяга ефективността на митохондриите и клетъчните органи, отговорни за производството на енергия.Така приема на цвекло може да подобри резултатите ви при каране на колело или бягане, да увеличи силата ви и да улесни дишането ви.

Неблагоприятни ефекти

Цвеклото, като цяло има добра поносимост, освен от хора, страдащи от камъни в бъбреците. Поради високото си съдържание на оксалати, които допринасят за образуването на камъните.

Приема на цвекло, също така може да оцвети урината, което е безвредно само по себе си, но заблуждава хората, че кървят.

Обобщение

Цвеклото е добър източник на хранителни вещества, фибри, растителни съединения и приема му влияе добре на здравето.Спомага за редица проблеми като сърдечни заболявания, колебания в кръвното налягане, жизненост и други. Вкусът му е леко сладникав и върви изключително добре в салата. Лесно за приготвяне и консумация в суров или сготвен вариант.