Козе млякоСтарите родопчани наричат козето мляко елексир на дълголетието. И наистина е така. Доказано е, че хората, консумиращи козе мляко живеят с около 10 години повече от онези, които никога не са го опитвали. Каква магия обаче се крие в него? Какво го прави толкова полезно? Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси в настоящата статия.

Ползата от козето мляко за здравето е потвърдена от учените категорично. Обстойни изследвания показват, че козето мляко не съдържа определен вид белтък, който предизвиква алергии у децата. Не се образуват газове, обриви и гадене у по-чувствителните. То е най-близко до майчиното мляко, поради структурата на белтъците му. Богато е на жизнено важни елементи: магнезий, калций, желязо, фосфор. Децата, хранени с кисело мляко, не развиват анемия. То е много полезно и за възрастните . Ненаситените мастни киселини, съдържащи се в козето мляко – линолова и линоленова, стимулират освобождаването на организма от излишния холестерол и забавят развитието на артериосклерозата.

  • Макар, че има по-особен вкус и мирис, козето мляко има чудотворно действие, затова си струва да се консумира всеки ден. Според канадски изследвания козето мляко е много полезно и при деца, които страдат от епилепсия. Наличието на големи количества калций и фосфор, витамин В, С, А, В2 в този вид мляко са изключително полезни за децата и заздравяването на костите им. Помага при простуди, както и при белодробни заболявания. още в миналото са опитвали да преборят туберкулоза с него. Според учени от САЩ козето мляко е много по-добро от кравето, защото успява да удовлетвори нуждите на организма много по-добре, като му достави напълно веществата, от които се нуждае. Педиатрите казват, че козето мляко помага срещу диария, а алерголозите го препоръчват дори и на тези деца, които не могат да понасят млечни продукти, произведени от краве мляко. Идеално е за изкуствено хранене на кърмачета.

Козето мляко дава на хората здраве, младост и дълъг живот, не се притеснявайте да го консумирате.