Рибено маслоРибеното масло е богат източник на Витамин D. Рибено масло се бори с вредните липиди в кръвта - триглицеридите, които са част от т.нар. лош (LDL) холестерол. Тялото абсорбира мазнини, когато се храни. Щом човек погълне твърде много мазнини, организмът не може да разгради веднага всичките - нужно му е време, за да ги усвои. Предпазването от това натрупване на плаки намалява съществено риска от сърдечни заболявания. Основна полза от рибеното масло е именно, че помага на тялото да разложи липидите в кръвта.

Рибено масло, което се съдържа в голямо количество в почти всички видове риби, се състои от мастни киселини, наречени омега-3-киселинни етил естери. Затова много често се казва просто, че омега-3 мастните киселини понижават нивото на лошия холестерол и помагат за разграждането на мазнините в тялото.

Рибеното масло помага за понижаването на риска от сърдечна недостатъчност и инфаркт. Плаката, която е нездравословен механизъм на организма да натрупва мазнини в кръвта, понижава способността на тялото да поддържа добро кръвообращение. Затова и приемът на рибено масло се определя от специалистите като добра профилактична мярка за здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Страничните ефекти на рибеното масло (Омега-3 мастните киселини) са малко. Те обикновено се наблюдават след продължително приемане на високи дози. Според Американската комисия по контрол над храните и лекарствата (U.S. Food and Drug Administration) приемането до 3 грама Омега-3 мастни кисели на ден от риба се смята за безопасно. Бари Сиърс препоръчва доза от 2.5 до 3 грама Омега-3 мазнини на ден за хора в нормално здравословно състояние, 5 грама за оптимално здраве на сърдечно-съдовата система, и 10 грама за лечение на възпалителни процеси. Прочетете още в статията Рибено масло. Диабетиците, хора с риск от кървене, хора с високи нива на LDL (т.нар. лош холестерол), хора с алергия към риба, малки деца, бременни жени и кърмещи майки трябва да бъдат внимателни, защото може да бъдат поставени на по-висок риск от страничните действия на рибеното масло. Хора със застойна сърдечна недостатъчност (или всяко друго състояние, при което сърцето не получава достатъчно кръв); хора, приемащи инсулин; хора, които се натъртват лесно;  хора с проблеми като кървене, и хора, които премат препарати за разреждане на кръвта, трябва да потърсят лекарско одобрение преди да започнат приема на добавки с Омега-3 (рибено масло).