млякоКато бозайници още от самото си раждане разбираме важността на майчиното мляко. В него се крият всички хранителни вещества, за израстването ни и правилното ни физическо развитие. Но дори след края на кърмаческия ни период ( след 3 годишна възраст) ние продължаваме на консумираме мляко не просто, за да бъдем здрави, но и защото ни е вкусно и приятно. Чудили ли сте се защо е така? В следващите няколко редове ще научите малките тайни на млякото.

В дневния хранителен режим прясното мляко от животните е незаменим източник на белтък с високо качество и на най-лесно усвоимия калций. То съдържа фосфор, известни количества от много други минерали, но е бедно на желязо. В млякото може да се открие и целият спектър на витамините, като най-голямо е значението му като доставчик на витамин В2. Направените досега проучвания сочат, че недостатъчният прием на мляко и млечни продукти води до недостатъчен внос на калций и витамин В2. Пълномасленото мляко е източник и на значителни количества мазнини. За да запазим красивата си фигура и същевременно да не се лишаваме от млечни продукти, на пазара може да се намери мляко с намалено съдържание на мазнини – полуобезмаслено (2-1%) и обезмаслено мляко (0,1%).

Още Хипократ познавал ползите от прясното мляко. Той излекувал множество пациенти от туберкулоза с помощта на козе мляко. Авицена също бил убеден, че козето мляко позволява да се съхрани здравето и бистротата на ума.Съдържащият се в кравето мляко витамин К се грижи за костите ни, предоставяйки ни 12.2% от дневната стойност на нуждите ни от витамин К. Витамин D в прясното мляко пък помага за поддържане на правилните нива на калций в кръвта. Освен това то е богато на витамин А. Когато нивата ни на витамин А са ниски, ние сме склонни към инфекции, включващи проблеми с ушите, чести настинки и т.н. Приемайки по една чаша краве мляко на ден, ние си осигуряваме 10.0% от дневната стойност на витамин А. Млечните храни са по-добри от хранителните добавки, съдържащи калций, за здравите кости на момичетата. Проведено изследване с момичета в пубертета, чиито кости са подложени на стреса от бързото израстване, е показало, че приема на млечни храни е много по-ефектен отколкото приема на добавки, съдържащи калций. Прясното мляко е добър източник на протеини и на витамин В, който се грижи за защитата на сърдечносъдовото ни здраве.