Витамин D, диабет, витамини
Даването на витатим D на
децата намалява опасността да
се разболеят от диабет тип 1 с
30 процента

Даването на витатим D на децата намалява опасността да се разболеят от диабет тип 1 с 30 процента, съобщи Би Би Си, позовавайки се на британско изследване.

Лекарите от манчестърската болница "Сейнт Мери" са използвали данни от пет изследвания върху ефекта от пиенето на витамин D. Резултатите показват, че приемът му не само намалява риска от диабет тип 1, но и че ефектът зависи от дозата - колкото по-висока е тя, толкова по-малка е опасността да се развие заболяването.

От предишни изследвания е известно, че при поставянето на диагнозата диабет тип 1 много пациенти са с недостиг на витамин D. Освен това болестта е по-разпространена в държави, където слънчевата светлина е по-малко.

Друго изследване пък свърза недостига на витамин D и слънчевата светлина с автоимунни болести като множествена склероза и ревматоиден артрит.

Витамин D поддържа имунната система и предпазва клетките от увреждания, причинявани от химикали, които контролират възпаленията. Диабет тип 1 е резултат от увреждане на панкреатични клетки от имунната система.

actualno.com