ДискинезияДискинезия – Описание

Дискинезия – Причини

Дискинезия – Симптоми

Дискинезия – Диагноза

Дискинезия – Лечение

Дискинезия – Фитотерапия

Дискинезия – Описание

Билиарната (жлъчната) дискинезия е често срещано заболяване на жлъчния мехур. Жлъчният мехур съхранява жлъчка, която се образува в черния дроб. Жлъчката достига до тънките черва, където се използва в процеса на храносмилане, като улеснява разграждането на мазнините от храната. За да достигне до тънкото черво, жлъчката трябва да премине през общия жлъчен канал (дуктус холедохус). Ако жлъчката не може да се отдели от жлъчния мехур или не може да премине през жлъчния канал, поради запушване, тя се връща назад към мехура и предизвиква дискинезия.


Още по темата Жълт кантарион (звъника)Бял равнецКак да преодолеем пролетна умораДепресия - 9 естествени начина да преборим Депресията.Предменструален синдром: Какво да правим?При прием на храна от клетките на чревната лигавица се отделя хормон, наречен холецистокинин, чиято основна функция е да предизвика контракция на мускулната стена на жлъчния мехур, при което се отделя жлъчка. Тя достига до червата, където извършва своята основна функция. Ако човек страда от дискинузия, мехурната стена не може да се съкрати добре. В края на общия жлъчен канал има три мускула, които образуват сфинктера на Оди. Хормонът холецистокинин въздейства и върху този сфинктер. Едновременно с контрахирането на стената на мехура, той предизвиква отпускане на сфинктера и пропускане на жлъчката към червата. При нарушена функция на сфинктера на Оди, той не се отпуска и отново предизвиква жлъчна дискинезия.

Дискинезия – Причини

Билиарната дискинезия е по-скоро симптом на заболяване, от колкото заболяване по своята същност. Наличието на дискинезия може да се дължи на камъни в жлъчния мехур, остър или хроничен панкреатит и други нарушения в храносмилателната система. Симптоми могат да се предизвикат и при консумация на някои видове храна. Хроничното възпаление може да е друга причина за дискинезия. Съществуват доказателства, че стресът е значителен фактор в развиетието на състоянието. Някои изследователи смятат, че дисфункция на допаминовите рецептори може да отключи билиарна дискинезия. Функцията на жлъчния мехур се нарушава и той не получава правилните импулси от мозъка, когато жлъчката достигне до него.

Рисковите фактори за развитие на дискинезия са женски пол, затлъстяване и консумация на мазни храни.

Дискинезия – Симптоми

Най-честият симптом на това състояние е остра болка в дясното подребрие, периодични крампи, локализирани в същата област на корема. Въпреки това има много пациенти, които нямат симптоми. При други може да е налице само чувство на дискомфорт или тъпа болка в областта на дясно подребрие. Често оплакванията на пациента се появяват около 40 минути след прием на храна, богата на мазнини. Рядко се наблюдават гадене и повръщане.

Дискинезия – Диагноза

Повечето видове жлъчни заболявания имат симптоми, подобни на жлъчна дискинезия симптоми. Подробна диференциална диагноза е необходима за изключване на други заболявания като рак на жлъчния мехур или жлъчни камъни.

За поставяне на диагнозата, освен анамнеза и физикален преглед, най-често се назначават кръвни изследвания и ехографско изследване на корема. Кръвните изследвания включват пълна и диференциална кръвна картина, изследване на т.нар. холестазни ензими (алкална фосфатаза, гамаглутамил транспептидаза – ГГТП), чернодробни ензими (АСАТ и АЛАТ), общ и директен билирубин.
Ехографията на коремни органи дава информация за състоянието на черния дроб и жлъчния мехур. Може да се визуализират камъни в жлъчката или т.нар. жлъчна шлака, стената на мехура може да е задебелена при възпаления. С помощта на ултразвука се оценява състоянието на жлъчните пътища. Наличието на разширение говори за запушване на надстоящата част на пътищата от камък.

Ако е необходимо по-детайлно изследване се прилага холецистография. Тя се осъществява с помощта на инжектиране на контрастна материя в кръвоносен съд, която след преминаване през черния дроб, се отделя с жлъчката, което позволява визуализирането на жлъчния мехур и жлъчните пътища с рентгенова снимка.

При съмнение за злокачествен процес могат да се приложат инструментални методи като компютърна томография и ядреномагнитен резонанс.

Дискинезия – Лечение

При наличие на дискинезия се спазва определен диетичен режим. Диетата трябва да е с ограничено количество мазнини, включително пържени храни, шоколад, яйца и кафе.

Най-честото лечение при дискинезия е премахване на жлъчния мехур по оперативен път. В днешно време най-често операцията се извършва по т.нар. безкръвен начин чрез лапароскопия. Това скъсява значително времето за възстановяване след операцията.

Дискинезия – Фитотерапия

При дискинезия се прилагат растения, които предизвикват контракция или релаксация на жлъчния мехур, както и регулират секрецията на жлъчката от черния дроб. Няколко растения се използват за контрахиране на мехура и евакуация на жлъчка в дуоденума.

Артишок – има добър мобилизиращ ефект върху жлъчката. Използва се за приготвяне на чайове, които се приемат на малки глътки сутрин, преди хранене. След приема на чая е добре пациентът да лежи на дясната си страна за по-голям ефект. Освен под формата на чай, артишокът може да се приема и под форма на капсули, трийсет минути преди всяко хранене.

Бял равнец – тази билка се приема под формата на чай, около половин час преди хранене за стимулиране отделянето на жлъчка. Инфузията от билката е с добър ефект и при гастрит, стомашна и дуоденална язва, хепатит, подуване на корема и гадене, загуба на апетит.

Глухарче – това е една от най-ефикасните билки за жлъчен дренаж и евакуиране на жлъчката в храносмилателната система. Тя е отличен начин за стимулиране на чернодробната активност. Приемат се 2-3 чаши чай от сушено глухарче на ден. Освен като чай, може да се консумират пресни стъбла и листа от билката.

Жълт кантарион – счита се, че приема на чай или масло от това растение облекчава симптомите при жлъчна дискинезия. Билката се приема след хранене като неподсладен чай или масло. Има стимулиращ ефект върху чернодробната фунция и е полезна при гастрит и стомашна свръхкиселинност.

Змийско мляко – намалява болката, предизвикана от контракцията на жлъчния мехур. Приема се под формата на инфузия, по една чаша на ден.