Пролетна умораЗатоплянето на времето и промяната на атмосферното налягане влияят на организма, като водят до понижено кръвно налягане. Много хора, предимно жените и възрастните, страдат от пролетна умора – липса на енергия, състояние на обърканост и дори депресия.

Начинът на хранене през зимата е важен фактор при адаптацията на тялото към новия сезон. Ако сте прекарали зимата, хранейки се преобладаващо с преработени меса, храни с високо съдържание на захар, рафинирано олио и брашно, замразени и консервирани храни, съвсем логично организмът ви е лишен от много важни микронутриенти. Това в допълнение на ограничената слънчева светлина през зимата води до изчерпване на резервите му.
Още по темата Депресия се диагностицира едва четири-пет години след появата и7-ми Април - Световен ден на здраветоЗащо са опасни лекарствата "за нерви"АнорексияЗлатовръх

Апатията и изтощението са явен признак, че тялото има нужда от свежи храни, богати на витамини и минерали. Ако ядете високовъглехидратни преработени храни, „лоши” мазнини и недостатъчно пресни плодове и зеленчуци, симптомите на пролетна умора само ще се задъбочат. Не по-малко важно е и присъствието на висококачествен протеин в диетата. По последни проучвания рибата например е особено ефикасна в борбата с умората и действа изключително тонизиращо на тялото. Млечните продукти и особено чистото кисело мляко са продукти, на които също е добре да се наблегне в началото на пролетта.

Движението е неотменна и съществена част от преодоляването на умората и лошото настроение. Дори да нямате време за тренировка във фитнеса или за друг спорт, бързото ходене поне по 20 минути на ден е абсолютният минимум движение, който особено през студените месеци се пренебрегва. Също така е важно да не се прекалява с избягването на слънцето, което стимулира производството на витамин Д и серотонин, необходими за доброто настроение и жизненост. Разбира се, не трябва да се прекалява със седенето на слънце, но поне 15 минути на ден трябва да бъде излагането на слънце без слънчеви очила.

Почивката е не по-малко нужна. Продължителната активност без отпускане води до изтощение и депресия. Спете поне по 7-8 часа на денонощие. Приятните релаксиращи занимания и хобита също спомагат за поддържането на физическата бодрост.

В края на зимния сезон хората по инерция наричат усещането за изтощеност пролетна умора. Всъщност в някои случаи пролетна умора може да е симптом на някои сериозни заболявания. Например, ако умората е съпътствана от значително напълняване, това подсказва за възможни проблеми с щитовидната жлеза.

Ако постоянно чувствате сънливост и лошо настроение, вероятна причина за това е дефицитът на желязо в организма. Както е известно, желязото играе важна роля при образуването на хемоглобин и е свързано със състоянието на имунната система. Препоръчителната дневна доза желязо е около 10мг за мъжете и 18мг за жените.

Най-добре е, разбира се, да не се стига до такъв дефицит, а да се набавя желязо в естествения му вид в храните. Богати източници са соята, яйцата, спанакът, суровите ядки, червеното месо, птичето месо и рибата. Желязото се усвоява по-пълноценно при наличието на витамин С.

Ето някои препоръки за по-ефективно справяне спролетна умора:

- Пийте зелен или черен чай сутрин вместо кафе. За разлика от кафето чаят в много по-малка степен пречи на усвояването на калций от организма, като има същия енергизиращ ефект.

- Яжте богати на витамини и минерали храни – спанак, моркови, лук, коприва, гъби, зърнени храни, ябълки, сурови ядки, риба.

- При умора и нервност може да се пие за 1-2 седмици отвара от орехови листа, бял равнец и мащерка.

- За възстановяване на енергията пийте зеленчуков прясно изцеден сок от морков, лимон, портокал, ябълка и целина.

- При умора: чаша червено вино с 20 гр. цвят от акация, накиснати в нея.

- При слабост е ефикасна тинктурата от розмарин, която може да се намери във всяка аптека.

- Чаят от риган помага за увеличаване на апетита и възвръщане на силите.

- Смесете лимонов чай, глухарче и мащерка за отслабване, тонус и енергия

Заедно с тези натурални лекове, придържайте се и към здравословен начин на живот и спортувайте за по осезаем и бърз ефект.