Епистаксис или кървене от носаЕпистаксис – Описание

Епистаксис – Видове

Епистаксис – Причини

Епистаксис – Симптоми

Епистаксис – Диагноза

Епистаксис – Лечение

Епистаксис – Фито и витаминотерапия

Епистаксис – Профилактика
 

Епистаксис – Описание

Епистаксис или кървене от носа е често срещано оплакване. То рядко е животозастрашаващо, но може да предизвика безпокойство, особено сред родителите на малки деца. Повечето кръвотечения от носа са доброкачествени, самоограничаващи се и спонтанни, но някои могат и да са често повтарящи се.

Честота, с която се среща епистаксис не е изяснена, тъй като в голям процент от случаите оплакването отзвучава само и не налага лекарска помощ. Пациентите търсят помощ най-вече, когато кръвотечението е често повтарящо се или твърде обилно. Лечението на епистаксис зависи най-вече от причината за появата му, както и дали води до нарушения в общото състояние.

Епистаксис – Видове

Два са основните вида епистаксис, в зависимост от мястото на кървене – предно и задно.

·         Предно – кървенето е от предната част на носа и кръвта изтича навън през ноздрите. Този тип епистаксис рядко е сериозен.

·         Задно – кървенето е от задната част на носа, близо до гърлото, кръвта се стича назад и се преглъща. Този тип кървене от носа се среща по-рядко, но е по-сериозно, тъй като може да доведе до значителна кръвозагуба. Среща се много рядко в детска възраст.

Епистаксис – Причини


Още по темата Бял равнецКак да преодолеем пролетна умораДа се предпазим от цистит през лятотоГорските плодове – най-полезни за здравето като цялоСинузит - Методи за премахване на синузитаПричините за епистаксис (кървене от носа) могат да се разделят на локални – изхождащи от носа (например травма, дразнене на лигавицата, аномалии на носната преграда, възпалителни заболявания, тумори), системни причини (например нарушения в кръвосъсирването, атеросклероза, наследствена хеморагична телеангиектазия) и неизяснени причини (идиопатични). Най-честата причина е травма на носа, лицева травма, чужди тела, инфекции на носа и синусите и продължително дишане на сух въздух. При децата най-честата причина е дразнене на носа или инфекции на горните дихателни пътища.

·         Травма

Нараняване на лигавицата на носа, причинено от често повтарящо се разчопляне, може да доведе до нараняване на лигавицата на носната преграда и кървене. Това често се наблюдава в детска възраст. Чужди тела в носа също са честа причина за епистаксис. Те могат да бъдат различни дребни предмети, семки и други, които децата пъхат в носа си, а също и медицински чужди тела – назогастрични сонди.

Травма на лицето и носа често води до епистаксис. Ако кървенето е от малко нараняване на лигавицата, обикновено епистаксисът се самоограничава. При тежки наранявания в областта на лицето, кървенето може да е сериозно и да изисква поставяне на тампонада. При пациенти, при които епистаксис се появява на по-късен етап, след травма на носа, може да се касае е за травматична аневризма.

Пациентите, претърпели операции на носа, трябва да са предупредени за възможно кървене от носа. То може да е слабо и да се дължи на леко нараняване на лигавицата на носа, но може и да е по-масивно – като резултат от засягане на голям кръвоносен съд.

·         Сухо време

Намалената влажност на въздуха може да доведе до дразнене на лигавицата на носа. Епистаксис се наблюдава по-често в региони със сух климат, както и през зимата, в резултат на претопляне и изсушаване на въздуха от отоплителните уреди.

·         Лекарства

Локалните лекарства под форма на назални спрейове, като антихистамини и кортикостероиди, могат да доведат до дразнене. Това се среща по-често, когато спрейовете се прилагат към носната преграда, а не към страничната част на носа. Нестероидните противовъзпалителни лекарства също могат да причинят епистаксис.

·         Аномалии на носната преграда

Девиация (изкривяване) на носната преграда или израстъци на същата, могат да нарушат нормалния въздушен поток и да доведат до сухота на лигавицата и епистаксис.

·         Възпаление

Бактериални, вирусни и алергични риносинузити предизвикват възпаление на носната лигавица и водят до епистаксис. Кървенето в тези случаи обикновено е оскъдно и се изявява по-скоро като кървави ивици в носния секрет.

Грануломатозни заболявания като саркоидоза, грануломатоза на Вегенер, туберкулоза, сифилис и други, често водят до образуване на корички и нараняване на лигавицата. Често те стават причина за повтарящо се кървене от носа.

Възпаление на носната лигавица и последващ епистаксис може да се наблюдава при малки деца с чести епизоди на гастроезофагеален рефлукс.

·         Тумори

Доброкачествени и злокачествени тумори на носа могат да се изявят с епистаксис. Пациентите могат да изявят симптоми като запушване на носа или риносинузит, често едностранни. Ангиофибромът, чест в детска възраст, може да се изяви с тежко кървене от носа.

·         Нарушения в кръвосъсирването

Вродените коагулопатии (нарушения в кръвосъсирването) трябва да се подозират при пациенти с данни за нарушенията в други членова от семейството, лесно посиняване или продължително кървене при минимални наранявания. Пример за такива заболявания са болест на Вилебранд и хемофилия.

Придобити нарушения в кръвосъсирването също могат да се изявят с епистаксис. Такива се наблюдават при чернодробни заболявания, тромбоцитопения.

·         Съдови нарушения

Атеросклерозата, засягайки кръвоносните съдове, е една от честите причини за епистаксис в зряла възраст. Други съдови нарушения, които водят до изява на епистаксис са наследствената хеморагична телеангиектазия, съдови тумори, аневризми и ендометриоза.

·         Хипертония

Връзката между повишеното кръвно налягане и епистаксис често остава неразбрана. Пациентите с епистаксис често имат и повишено кръвно налягане. Кървенето от носа е много по-често при хора с хипертония, вероятно поради повишена чупливост на кръвоносните съдове. Хипертонията обаче, рядко е директна причина за епистаксис. По-често самото кървене от носа и свързаното с него силно притеснение, водят до остро повишение на кръвното налягане. Ето защо терапията трябва да се фокусира към спиране на кръвотечението и успокояване на пациента, като първи стъпки към повлияване на повишеното кръвно налягане.

Локално повишаване на налягането във венозните кръвоносни съдове на носа се наблюдава при кашлица. Ето защо епистаксис може да се наблюдава при силна и продължителна кашлица, например при коклюш.

·         Идиопатични случаи

Причините за епистаксис не винаги се откриват. Около 10% от случаите остават с неразпозната причина.

Епистаксис – Симптоми

Епистаксис се проявява с кръвотечение най-често от едната ноздра на носа. Когато кръвотечението е обилно, кръвта започва да изтича и от другата ноздра, стича се към гърлото и в последствие достига до стомаха. Така пациентът може да изхрачва или дори да повръща кръв.

При голяма кръвозагуба към симптомите се добавят замайване, слабост, прималяване, дори загуба на съзнание.

Епистаксис – Диагноза

Поставянето на диагнозата епистаксис не е трудна. Извършва се изследване на носа с помощта на метален инструмент, което е безболезнено. За целта обаче първо се прави опит да се подсуши носа от кръвта, за да има по-добра видимост.  По-трудно е установяването на заболяванията и състоянията, които водят до епистаксис. Налага се извършването на различни лабораторни изследвания – пълна и диференциална кръвна картина, изследване на факторите на кръвосъсирването (когато има съмнения за дефицит), изследване на секрет от носа за микробиология.

Епистаксис – Лечение

Пациентите с леко кървене от носа могат да защипят меката част на носа с пръсти и да упражнят постоянно налягане за поне 10 минути. Важно е притискането да стане в областта на меките тъкани, тъй като притискането по-нагоре в областта на костта, няма да има ефект.

При пациентите с обилно кървене се преливат течности интравенозно, а също и се осигурява постоянно проследяване на кръвното налягане и пулса. При пациентите с високо кръвно налягане и значително кървене, трябва да се внимава с назначаването на лекарства, понижаващи кръвното. Както беше отбелязано, връзката между хипертония и епистаксис не винаги е причинно-следствена, и прекомерното понижаване на кръвното налягане може да влоши състоянието на пациент с обилно кръвотечение.

За спиране на епистаксис може да се приложат локално вазоконстрикторни средства (например 4% лидокаин или епинефрин 1:10000). Те свиват кръвоносните съдове в носа и преустановяват кървенето.

При липса на ефект от горните мероприятия, се предприема извършването на т.нар. тампонада. В зависимост от източника на кървене, се прилагат два вида тампонада – предна и задна. Използва се марлен компрес, напоен в антибиотичен унгвент, който се поставя в носа, така че да упражнява налягане върху кървящия съд и да спре кръвотечението. За целта могат да се използват и специални гъби за спиране на кървенето (хемостатични), а също и специални катетри за епистаксис, които притежават  балон за раздуване.

Пр липса на ефект от тампонадата и продължаващо обилно кървене, се прилага лигиране (превързване) на артериален съд или емболизация.

Епистаксис – Фито и витаминотерапия

Някои билки с адстрингентно действие с успех могат да се прилагат при епистаксис. Използват се бял равнец, хамамелис, агримония (камшик). Боровинката намалява чупливостта на малките кръвоносни съдове.

Намаленият прием на витамин С и витамин К може да се изяви с епистаксис. При често кръвотечение от носа може да се приемат самостоятелно или под форма на поливитаминни препарати.

Епистаксис – Профилактика

Повечето случаи на епистаксис настъпват през зимата, при сух и студен климат. Затова хората, които са предразположени към кървене от носа, е добре да се снабдят с овлажнители за въздух. Могат да се използват вазелин или солев разтвор за овлажняване на носната лигавица.

За предпазване от епистаксис трябва да се избягва разчоплянето и прекалено силното и често издухване на носа.

Когато епистаксис се дължи на подлежащо заболяване, усилията трябва да са насочени към правилното лечение на последното.