Изменението на климата и носенето бански костюми са фактори, които предразполагат допълнително към пикочни инфекции през лятото. Циститът  е част от здравните проблеми на много жени, а това може да наруши почивката.


Ето някои съвети, за да се предпаците и насладите на почивката:


Пийте много течности - приемайте повече течности, така урината ще изхвърли болестотворните организми и организмът ще се пречисти сам от причинителите на инфекцията.Още по темата Знаете ли как да се предпазите от цистит?Лошият дъх има естествено решениеКълновете - здраве в една шепаЦистит - дигноза, симптоми, лечениеОбикновена злинаБорба с ваканционния запек - запекът благоприятства за размножаването на микроби около уретрата. Консумирайте повече плодове и сурови зеленчуци, за да стимулирате отделителната система.


Лична хигиена – не подценявайте личната хигиена, но и внимавайте с използването на неподходящи тоалетни средства, което може да наруши нормалната флора на влагалището.


Носенето на бански – носенето на бански по цял ден може да се превърне в убежище за бактерии. Сменяйте банския костюм след къпане в морето и използвайте бикини с памучно дъно.

Сок от боровинки - боровинки са изключително полезни при цистит, защото увеличават киселинността и защитават лигавицата на пикочния мехур от бактерии. Една чаша на ден е достатъчна. Ако не можете да си набавите използвайте хранителни добавки.

Секс и цистит - Половият акт предразполага по лесното навлизане на бактерии в уретата, което може да причини  цистит.


- Уринирайте след всеки полов акт.
- Можете да вземете антибиотик след полов акт.
- Избягвайте дългите и чести сексуални отношения.
- Нанесете крем хормон на вулвата в случай на атрофия.