Климактериум – Описание

Това е преходен период в живота на жената, при който от репродуктивния период, тя навлиза в периода на сениума. Най-важната физиологична промяна е преустановяването на менструация (менопауза) и настъпване на физиологично безплодие, които се обясняват с рязкото намаляване на производството на естроген от яйчниците и липса на овулация.

Климактериум – Фази

Обособени са три фази в настъпването на климактериум:

1.      Пременопауза – през тази фаза започва постепенно да се понижава функцията на яйчниците. Изявява се с нередовна менструация, дисфункционални маточни кръвотечения и относителен инфертилитет. Тази фаза продължава около 5 години, но в някои случаи – до 10 години;

2.      Менопауза – обхваща периода от последното маточно кръвотечение, след което в последващата една година не настъпва нова менструация. Настъпването на менопаузата съвпада с резкия спад в нивото на естрогените. При мнозинството от жените, тази фаза настъпва на възраст около 50 години.

3.      Постменопауза – тази фаза обхваща периода от менопаузата до навлизане във фазата на сениума. През този период напълно се преустановява функцията на яйчниците.

КлимактериумЦелият период на климактериум продължава средно от 40 до 60 години при жените. Неговото настъпване и протичане са наследствено обусловени, като върху тях влияят и социални и поведенчески фактори – счита се,че тютюнопушенето може да ускори настъпването на климактериума. Някои оперативни интервенции и лъчетерапия може изкуствено да ускорят настъпването на климактериума.

Климактериум – Причини

Климактериум настъпва в резултат на редица хормонални промени. В периода около раждането повечето момичета имат около 1 до 3 милиона яйцеклетки, които постепенно намаляват през живота. До настъпването на първата менструация, момичето има около 400 000 яйцеклетки, а при настъпване на менопаузата – те намаляват до около 10000. Малък процент от тези яйцеклетки се губят по време на нормалната овулация. По-голямата част загиват в процес, наречен атрезия.


Още по темата Червена детелинаИгликаКосата расте с билки и витаминиПредменструален синдром: Какво да правим?Нормално Фоликулостимулиращият хормон (ФСХ) е отговорен за растежа на яйчниковите фоликули, по време на първата половина от месечния цикъл. С наближаването на менопаузата, оставащите яйцеклетки стават по-резистентни към действието на ФСХ и производството на естроген от яйчниците драматично намалява.

Естрогенът засяга много части от тялото, включително кръвоносните съдове, сърцето, костите, млечните жлези, матката, уринарния тракт, кожата и мозъка. Загубата на естроген се счита за причина на много от симптоми през климактериума. По време на менопауза, яйчниците намаляват производството и на друг хормон – тестостерон, който има значение за сексуалните функции и либидото.

Климактериум – Симптоми

·        Горещи вълни – те са най-честия симптом при климактериум. Горещите вълни варират при варират при различните жени. Обикновено те представляват чувство на топлина, което се разлива по цялото тяло, продължава около 30 секунди до няколко минути. Кожата е зачервена, има сърцебиене и прескачане на сърцето, и изпотяване. Горещите вълни често повишават телесната температура и ускоряват пулса, както и водят до безсъние и нарушения в съня. Обикновено продължават от 2 до 3 години, но при някои жени може да се задържат и до 5 години. Дори при малък процент от жените могат да персистират до петнадесет години.

·   Незадържане на урина, чести уринарни инфекции.

·   Промени във влагалището – намаленото ниво на естроген води до изтъняване на лигавицата на влагалището и сухота. Най-често това се проявява с болезненост при полови контакти.

·   Промени във формата на млечните жлези.

·   Изтъняване на кожата.

· Загуба на костна плътност – бързата загуба на кости настъпва обикновено през перименопаузата. Повечето жени достигат пикът на костна плътност на възраст от 25-30 години. След това тя намалява с около 0.13% на година. По време на перименопауза процесът се ускорява до около 3% за година. По-късно загубата пада до около 2%. Обикновено загубата на костна плътност не е болезнена. Въпреки това тя може да доведе до остеопороза, състояние, което води до повишен риск от фрактури.

· Липидният профил също се променя през климактериума. Общият холестерол и т.нар. лош холестерол се повишават. Това е свързано с повишаване на сърдечно-съдовия риск.

· Рискът от сърдечно-съдови заболявания нараства при настъпване на климактериум. При жени, при които яйчниците са премахнати по-рано по повод заболяване, рискът от заболявания нараства.

·  Повишаване на теглото.

Климактериум – Диагноза

Описаните симптоми насочват мисленето на клинициста в посока климактериум, особено ако жената е и в съответния възрастов интервал. Дори и в по-млада възраст обаче, не трябва да се отхвърля вероятен рано настъпващ климактериум. Значение има и фамилната анамнеза – приблизителната възраст на навлизане в климактериум на жените в рода.

Кръвни изследвания – за да се определи дали жената е в перименопауза, лекарят може да назначи изследване на нивото на фоликулостимулиращия хормон (ФСХ).

Изследване на костите – стандарт за измерване на костната загуба и оценка на остеопороза, свързана с менопауза, е DEXA (dual-energy x-ray absorptiometry).Този тест изследва костната минерална плътност и я сравнява със средни стойности, измерени при здрави млади жени. Според Световната Здравна Организация (СЗО) за остеопороза се говори при повече от 2.5 стандартни отклонения от тази стойност. При състояние, наречено остеопения, се наблюдава по-малка загуба на костна плътност (между 1 и 2.5 стандартни отклонения под средните стойности).

Изследването DEXAобикновено се назначава преди предписването на терапия за остеопорозата, която да възстанови до известна степен костната минерална плътност.Тестът представлява специално рентгеново изследване на бедрото и долната част на гръбнака, което се извършва на всеки година и половина – две за измерване на резултата от лечението.

Скрининг на костите може да се извърши и с ултразвук. С него се измерва плътността на костите в областта на петата. Ако с този метод се открие намалена плътност, тогава се извършва DEXA.

Изследване на сърдечно-съдовия риск – постменопаузалните жени са с повишен риск за сърдечни заболявания. С помощта на лабораторни изследвания се проследяват нивата на холестерола. При стойности над нормата, на жената се препоръчва промяна в начина на живот и хранене, и при нужда лекарства за понижаване на холестерола.

Климактериум - Терапия

Тъй като това е естествен биологичен процес, а не заболяване, не съществува дефинитивно лечение. Въпреки това лекарят може да препоръча средства за повлияване на горещите вълни и другите неприятни симптоми. При нужда се назначават и лекарства за понижаване на холестерола и повлияване на загубата на костна плътност.

За повлияване на горещите вълни, при някои жени помагат редовните физически упражнения, както и избягването на алкохол, кофеин и пикантни храни.

За контролиране на холестерола, кръвното налягане и нормално телесно тегло значение има редовната физическа активност и консумирането на храни, с понижено съдържание на наситени мастни киселини.

За повлияване на загубата на костна минерална плътност се прилагат лекарства от групата на бисфосфонатите, калцитонин под форма на назален спрей, стронций и на последно място паратиреоиден хормон.

За повлияване на депресиите може да се прилагат антидепресанти.

 

Климактериум – хормонозаместителна терапия

Най-често се прилагат естрогени или комбинация от естрогени и прогестерон. Дългогодишни проучвания показват, че хормонозаместителната терапия с естрогени и прогестерон е свързана с повишен риск от сърдечно-съдови инциденти, инсулт и рак на млечната жлеза, в сравнение с жени, които не приемат такава терапия. Самостоятелното прилагане на естроген е не е свързано с повишен риск от инфаркт на миокарда или рак на млечната жлеза, но при него се наблюдава повишен риск от ендометриален карцином. Според по-скорошни проучвания, повишеният сърдечно-съдов риск, свързан с прием на хормонозаместителна терапия, по-скоро се отнася за възрастни жени в постменопауза, от колкото за жени в перименопауза. Така че изборът дали да се приложи такава терапия или не, е строго индивидуален при всяка жена.

Естрогените се прилагат в разнообразни форми – свещички, кремове, кожни лепенки и таблетки. Преди назначаването на такава терапия, на жената се прави мамография. В хода на терапията също се извършват редовни прегледи на млечните жлези и мамографии.

Освен риск от сърдечно-съдови инциденти, приемът на естрогени се свързва и с повишен риск от образуване на камъни в жлъчния мехур, повишена склонност към съсирване на кръвта, повишени нива на холестерол и триглицериди.

Прогестерон също се прилага, най-вече за повлияване на неприятните горещи вълни.

Климактериум – Алтернативно лечение

Някои билки могат да се прилагат при климактериум с цел облекчаване на симптомите. Тяхното използване обаче, не бива да бъде безразборно и трябва да е под наблюдение на лекар.

Билката черен кохош (цимицифуга) е често използвана като хранителна добавка. Счита се, че тя добре повлиява горещите вълни. Въпреки това, билката трябва да се прилага внимателно, тъй като има странични ефекти, като гадене, замаяност, забавен пулс и усилено изпотяване. Друга билка, която се прилага за облекчаване на симптомите при климактериум, е вечерната иглика. Тя се използва най-вече под формата на капсули масло от вечерна иглика. Червената детелина и аврамово дърво (витекс) също се използват като алтернативно лечение при климактериум.

При климактериум приложение намират и т.нар. фитоестрогени. Те са естествени растителни естрогени, за които се счита, че имат ефект подобен на този на синтетичните естрогени. Източник на фитоестрогени е соята. Най-добрите хранителни източници са сурова или печена соя, соево брашно, соево мляко и тофу.