Мозъчен аневризъмКакво е мозъчен аневризъм?

Какви са симтомите на мозъчна аневризма?

Как се диагностицира мозъчна аневризма?

Какво е лечението за мозъчна аневризма?

Какво е мозъчен аневризъм?

Мозъкът получава кръв от артерии, известни като кръга на Уилис. Тези артерии доставят храна (глюкоза и кислород) на мозъчните клетки. Съединенията, в които  се събират тези артерии могат да образуват слаби места - известни като аневризми. От тези, подобни на сак области, кръвта може да изтече или да се разпръсне  в околните тъкани.

 
Мозъчната аневризма (аневризма в мозъчните артерии) е често срещано явление. При аутопсията, случайни асимптоматични аневризми са намерени в повече от 1% от хората. Повечето са малки аневризми, които никога не са създавали проблем и не са били  диагностицирани. Някои, обаче могат да станат по-големи и да упражняват натиск върху околната мозъчна тъкан и нерви и могат да бъдат диагностицирани чрез симптоми като:
 
• Главоболие
• изтръпване или слабост на едната страна на лицето
• промяна в зрението
 
Какви са симтомите на мозъчна аневризма?
 

Още по темата ЖълтурчеПълзящо лютичеПункциите при синузит се заменят с билкиАспиринът и парацетамолът всъщност били вредниДесетте най-вредни хранителни добавки Главоболието, свързано с изтичане на аневризма е тежко. Кръвта е много дразнеща за мозъка и причинява значителна болка. Пациентите могат да я опишат като "най-лошото главоболие в живота си", а лекарят трябва да определи мозъчната аневризма като потенциална причина за този вид болка. Главоболието може да е свързано с гадене, повръщане, промени в зрението.
 
Как се диагностицира мозъчна аневризма?
 
Диагнозата на мозъчна аневризма започва с висок индекс на недоверие от страна на медицинския специалист. Обикновено главоболието се асоциира със схващане на врата, което кара медицинското лице да поръча (компютърна томография) сканиране на главата. Той може да покаже кръвоизлив, който в 90% от случаите се дължи на спукана аневризма.
 
Въпреки, че симптомите могат да покажат аневризма на мозъка, може да се наложи и друга диагноза да бъде взета предвид. Мигрена, менингит, тумори, инсулт - всички могат да предизвикат неврологични симптоми. Лекарят трябва да прецени какво изследвания ще се наложат за установяване на правилна диагноза. 
 
Какво е лечението за мозъчна аневризма?
 
Лечението на симптоматична аневризма е чрез възстановяване на кръвоносните съдове. Изрязване и навиване са две възможности за лечение.
  • Изрязване: Неврохирург може да отвори черепа, да идентифицира повредения кръвоносен съд и да постави клипове  на аневризмата. Това не позволява на кръвта да навлезе в аневризмата и да причини по-нататъшен растеж или изтичане на кръв.
     
  • Навиване: Рентгенолог може да прокара тръба през артериите, като с ангиограма, идентифицира аневризмата и я напълни с намотки от платинена тел или латекс. Това предотвратява по-нататъшното навлизане на кръв в аневризмата.

И двата вариантът са свързани с риск от увреждане на кръвоносните съдове и причиняване на повече кървене, увреждане на мозъчната тъкан и на околните кръвоносни съдове, придизвикване на спазъм, лишаване на мозъчната тъкан от приток на кръв и причиняване на инсулт.

Преди, по време и след операцията, внимание се отделя на опазване на мозъка и неговите кръвоносни съдове от страна на потенциални допълнителни щети.