Десетте най-вредни хранителни добавкиДнес все повече от нас се зачитат в етикетите на хранителните продукти, които купуват, защото не е тайна, че много от добавките в тях са опасни и предизвикващи нежелани реакции в телата ни. Ето и десетте добавки в храните, които оглавяват класацията по вредност:

1. Изкуствените подсладители – аспартамът, известен още като нутрасуит се счита от много изследователи за канцероген. Аспартамът е свързан с повече нежелани реакции от всички хранителни добавки взети заедно.

Има данни, че изкуственият подсладител Ацесулфам-К спомага за развитието на рак   на бъбреците. С други думи, най-добре е да избягвате изкуствените посладители.
Още по темата Пункциите при синузит се заменят с билкиБългарска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияНа симпозиум на водещи експерти в областта на артериалната хипертония във Велинград бяха представени нови данни, потвърждаващи ефикасността на TWYNSTA®Скарлатина (шарка) - симптоми, особености и лечениеЧелядник
 
2. Високофруктозен царевичен сироп (High Fructose Corn Syrup) – повишава нивата на „лошия” холестерол и допринася значително за развитието на диабет затлъстяване.
 
3. Мононатриев глутамат (Monosodium Glutamate) – или просто натриев глутамат. Използва се като овкусител. Екзотоксин, който превъзбужда клетките до степен на увреждане и смърт.
 
4. Транс мазнини – много научни изследвания доказват връзката на транс мазнините с повишаването на лошия холестерол и повишения риск от инфаркти и сърдечно-съдови заболявания.
 
5. Оцветители – изкуствените оцветители могат да доведат до поведенчески проблеми при децата и понижаване на интелигентността.
 
6. Натриев сулфит (Sodium Sulfite) – консервант, често използван в преработените храни. Чувствителните към сулфит хора могат да получат обриви, главоболие и затруднено дишане.
 
7. Натриев нитрат/натриев нитрит – този често използван консервант е силен канцероген, свързан с развитието на най-различни видове рак.
 
8. BHA (Butylated hydroxyanisole) и BHT (butylated hydrozyttoluene) – консерванти, които засягат нервната система, създават поведенчески проблеми и имат потенциала да предизвикат рак.
 
9. Серен диоксид (Sulphur Dioxide) - нежеланите реакции включват бронхиални проблеми, ниско кръвно налягане и анафилактичен шок.
 
10. Калиев бромат (Potassium Bromate) - тази добавка се използва за увеличаване на обема в някои хлябове. Известно е, че причинява рак при опитни животни и дори в малки количества може да създаде здравословни проблеми при хората.
 
Избягването на въздействието на изкуствените хранителни добавки върху телата ни е възможно само ако се ограничи до минимум консумацията на преработените храни. Истинските, цели и непреработени храни са може би по-нетрайни и неудобни за приготвяне, но са единственият път към доброто здраве.