остеопороза, остеопорозата, калции, липса на калции

Как се лекува Остеопорозата?

Рискови фактори

Какво е Остеопороза?

Остеопороза (гр. osteo-кост и poros-пора) e прогресиращо метаболитно заболяване на скелета.

Остеопорозата е резултат от липсата на калций костите изтъняват и губят плътността си. Те стават крехки и чупливи, което води до по-чести счупвания-особено в областа на китиките, гръбнака и тазобедрените кости. Травмите на тези места изтощават организма и могат да доведат до смърт заради възникнали усложнения.
Още по темата Червена детелинаБял имелБългарска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияЛекарствата срещу депресия увеличават риска от остеопорозаЛекарствата трябва да се пият с чешмяна вода

Болестта се среща и при двата пола, но при мъжете е по-малко разпространена. При тях след петдесет годишна възраст с намаляване на нивото на тестостерона, се наблюдава повишаване скоростта на разреждане на костите. Жените, които са достигнали периода на менопаузата, са много податливи на това заболяване, тъй като организмът им вече не произвежда поддържащите костната маса хормони-естроген и прогестерон. Развитието на остеопороза и свързания с нея риск от фрактури са възможни дори и при слаби натоварвания. Нарушава се равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костната тъкан. След изгубването на костната тъкан може да се направи твърде малко, но по-рано може да се предотврати. 

Какви са симптомите при Остеопороза?

Остеопорозата се нарича "тиха епидемия", защото не е съпроводена с болки и може да остане незабелязана в продължение на години. Тя започва да се усеща обикновено към 60-65-годишна възраст, но заболяването настъпва много по-рано, на 30–35 години. Бива локализирана (при инфекции, продължително обездвижване на част от тялото и др.) и генерализирана (след продължително лечение с кортикостероиди, при болест на Кушинг и др.).

При напредване  на процеса, могат да се появят следните признаци и оплаквания:

  • счупвания на прешлени
  • счупване на китки
  • счупване на шийката на бедрената кост
  • счупване на други кости
  • болки в гърба
  • загуба на височина 
  • приведена поза
Как се лекува Остеопорозата?
 
Както за профилактика, така и за лечение като средство на избор се считат медикаменти от групата на бифосфонатите. Най-изполваните и успешни препарати от тази група в световен мащаб са Актонел и Фосамакс. Други групи медикаменти, използвани за лечение на остеопороза с нееднородни резултати са калцитонин, стронциеви препарати, специфичните естроген-рецепторни агонисти, препарати на базата на парат-хормона и др
 
Рискови фактори
 
Много са рисковите фактори за развитие на остеопорозата. Поради повишаване на броя на възрастното население (застаряване на населението), остеопорозата се превърна във важен проблем за здравния статус на обществото. За да се повиши вниманието към заболяването, учени от окръг Вашингтон и щатите Ню Йорк и Мериленд са изследвали факторите, които могат и не могат да се променят и влиянието им върху остеопорозата. Особено вредни за скелета са прилагането на диети за отслабване. Бедното на въглехидрати и богато на белтъци хранене води до увеличаване киселинността на кръвта, което подтиска клетките, изграждащи костите.

от Уикипедия, свободната енциклопедия