ПсориазисПсориазис – Описание

Псориазис – Видове

Псориазис – Причини

Псориазис – Симптоми

Псориазис – Лечение

Псориазис – Билколечение
 

Псориазис – Описание

Псориазис е често срещано хронично заболяване на кожатаПсориазис се характеризира с образуване на сребристо-бели плаки върху зачервена и възпалена кожа. Плаките са кръгли или овални, най-често сърбящи и се разполагат предимно върху предмишниците, подбедриците, трупа и скалпа, но и по други части на тялото. Най-типичните области, където се формират плаките, са колената и лактите. Псориазис не е заразен, но може да се предава в семейството. Изследвания сочат, че заболяването може да се дължи на нарушения в имунната система. Фактори като тютюнопушене, излагане на слънце, алкохолизъм, ХИВ – инфекция, могат да повлияят на честотата на заболяването, а също и на продължителността на плаките.

Псориазис се среща както при мъжете, така и при жените. Засяга и деца и възрастни. Жените развиват псориазис в по-ранен етап от живота, за разлика от мъжете. Заболяването се среща при хора от всички раси, но проучвания показват, че повече хора от Западна Европа и Скандинавските страни развиват псориазис.

Псориазис – Видове

 • Плакатен псориазис – това е най-честият тип псориазис. Всеки 8 от 10 души с псориазис, страдат от него. Често той се нарича още и псориазис вулгарис. При него се наблюдават възпалена, зачервена кожа, покрита със сребристо-бели плаки. Тези плаки могат да са сърбящи или да водят до чувство за парене. Плакатният псориазис може да се срещне навсякъде по тялото, но най-често засяга лактите, коленете, скалпа и кръста.
   
 • Гутатен псориазис – често започва внезапно в детска възраст или около и след пубертета. Среща се в по-малко от 2% от случаите на псориазис. Изявява се с малки, розово-червени петна върху кожата, които най-често се появяват по горната част на ръцете, бедрата, скалпа и туловището. Гутатният псориазис може да се отключи при инфекция на горните дихателни пътища, като фарингит или тонзилит, стрес, нараняване на кожата, лекарства като бета-блокерите. Този тип псориазис може да изчезне в рамките на няколко седмици, но има и по-упорити случаи.
   
 • Инверсен псориазис – проявава се с ярко-червени, гладки, лъскави лезии. Не се наблюдава залющване на кожата. Този тип псориазис обикновено се наблюдава в областта на подмишниците, слабините, под гърдите, в гънките около гениталиите и задните части. Поради специфичното разположение на инверсния псориазис, той се влошава при изпотяване  и триене. Трудно се лекува при хора с наднормено тегло. Растеж на гъбички може да отключи инверсния псориазис.
   
 • Пустулозен псориазис – рядко срещан, най-често при възрастни. Той се проявява с малки подутини, изпълнени с гной (пустули), заобиколени от зачервена кожа. Този тип псориазис може да засегне ограничени зони, като дланите и ходилата, но може и да се разпростре на по-голяма площ. Пустулозният псориазис може да е много сериозен и изисква повишено медицинско внимание. Генерализираният пустулозен псориазис може да причини повишена температура, втрисане, гадене, учестена сърдечна дейност, мускулна слабост. Пустулозен псориазис може да се изяви при прилагане на локални или системни лекарства (особено стероиди), както и при внезапното им спиране, прекомерно излагане на ултравиолетови лъчи, бременност, инфекции, стрес, излагане на действието на някои химикали.
   
 • Еритродермичен псориазис – този тип е най-рядко срещан, но много сериозен. Той засяга почти цялото тяло и причинява обширно, огненочервено зачервяване на кожата, която изглежда като изгорена. Допълнително може да се наблюдава тежък сърбеше, парене или белене на кожата, ускоряване на пулса, промяна в телесната температура. Еритродермичният псориазис може да доведе до загуба на белтък и дехидратация. Той е сериозно състояние и трябва да бъде консултирано от лекар и лекувано, най-често в болнични условия. Като усложнение може да се развие инфекция, пневмония и дори сърдечна недостатъчност.
 • Псориазис на ноктите – при половината от пациентите с псориазис, се наблюдават промени на ноктите. Те най-често се проявяват с поява на дупчици по нокътната плочка, промяна във формата на ноктите, задебеляване, отделяне на нокътя от нокътното ложе, промяна в цвета на ноктите. Често псориазис на ноктите се съчетава с гъбична инфекция на същите. Състоянието се поддава трудно на лечение. От полза е поддържането на ноктите, колкото се може по-къси.
   
 • Псориатичен артрит – на лице е едновременно псориазис и артритни прояви. В голям процент от случаите, промените от страна на ставите се появяват при давност на псориазис над десет години. Около 90% от хората с псориатичен артрит, имат и засягане на ноктите, свързано с псориазис. Най-често псориатичният артрит се проявява с болезненост и скованост на ставите, подуване на пръстите на ръцете и краката, затопляне на ставите.

Псориазис – Причини


Още по темата МентаЧервена детелинаЛошият дъх има естествено решениеСпешна помощ за стомаха15 здравословни алтернативи на кафето
Изследвания показват, че псориазис може да се дължи на нарушения в имунната система. Т-клетките се отнасят към белите кръвни клетки и имат голямо значение за предпазване на тялото от инфекции. При псориазис, тези клетки са абнормални и водят до възпаление на кожни участъци. Те могат да доведат до повишен растеж на кожните клетки и натрупването им във вид на плаки върху повърхността на кожата.

Хората, които имат роднини, болни от псориазис, имат повишен риск за развитие на заболяването. Около една трета от хората с псориазис имат поне един член на семейството със заболяването. Когато и двамата родители са болни от псориазис, рискът за детето е около 50%.

Някои фактори могат да провокират поява на псориазис:

 • Травма накожата – свързва се най-вече с развитие на плакатен псориазис. Тук се отнасят кожните инфекции, възпаления или прекомерно разчесване на кожата.
   
 • Слънчева светлина – повечето пациенти с псориазис отбелязват, че слънцето подобрява състоянието на кожата им. При малък процент от хората обаче, слънчевата светлина може да обостри симптомите, особено при слънчеви изгаряния.
   
 • Стрептококови инфекции – тези бактериални инфекции се свързват с появата на гутатен псориазис.
   
 • ХИВ – инфекция – обикновено води до влошаване на симптомите, но при напреднал стадий на заболяването (вероятно поради разрушаване на имунитета), симптомите на псориазис може да се подобрят значително.
   
 • Лекарства – някои лекарства влошават състоянието на хората с псориазис. Такива са лития, бета-блокерите, антималарийните лекарства, нестероидните противовъзпалителни лекарства.
   
 • Емоционален стрес.

   
 • Тютюнопушене.

   
 • Алкохол – счита се за рисков фактор за развитие на псориазис, особено при мъже на средна възраст.
   
 • Хормонални промени – заболяването обикновено се обостря през пубертета и менопаузата, докато при бременност, симптомите се подобряват. В периода след раждането обаче, симптомите могат да се възобновят и влошат допълнително.

Псориазис – симптоми

Хората с плакатен псориазис обикновено имат зачервени, надигнати и залющени зони върху кожата, които могат да сърбят или да парят. Тези области се разполагат по коленете, лактите, туловището или скалпа. Плаките се надигнати над околната здрава кожа. Те могат да са с големина от сантиметър до няколко сантиметра. Формата им е най-често овална, но може да бъде и неправилна. По-малките по размер плаки могат да се сливат в по-големи. Кожата в засегнатите зони може да се нацепва и да кърви. Плаките понякога имат област около тях, която изглежда като хало или пръстен (пръстен на Вороноф). Люспите са сухи, тънки и сребристо-бели. Ако се премахнат, под тях кожата е гладка, червена и лъскава, с малки зони на кървене. Псориатичните плаки имат тенденция да се появяват на симетрични места от тялото – например и двете колена или лакти.

Скалпът може да има сухи, залющени зони и плаки. Понякога псориазис на скалпа може да се помисли за себореен дерматит. При себорейният дерматит обаче, люспите са мазни, а не сухи.

Ноктите често се засягат, особено при плакатен псориазис. Промените включват вдлъбнатини, бразди или дупчици върху нокътната плочка, а също и отделянето ѝ от нокътното ложе.

При гутатния псориазис, зачервяванията по кожата приличат на капчици. При пустулозния псориазис е налице изтичане на гной от засегнатите кожни области.

При деца псориазис протича малко по-различно, от колкото при възрастни. Плаките не са толкова плътни и залющването на кожата е по-слабо изразено. При малки деца често е засегната кожата в областта на памперса и гънките. Много по-често се засяга лицето, в сравнение с възрастните.

Заболяването има хроничен ход. Залющването може да трае от няколко седмици до месеци, след което състоянието се подобрява до следващото обостряне.

Псориазис – Диагноза

Диагнозата псориазис обикновено се поставя в хода на физикалното изследване. Опитният дерматолог може да постави диагнозата със самия оглед на кожните изменения. Кожната биопсия (вземане на парченце тъкан от засегнато място) потвърждава диагнозата и се прилага за изключване на други подобно изглеждащи кожни заболявания.

Псориазис – Лечение

Заболяването има хроничен ход, с периоди на обостряне и подобрение (ремисия). Лечението също е продължително, често в продължение на години. Пациентите с псориазис трябва да полагат особени грижи за кожата – да я поддържат овлажнена, особено след баня; да избягват дразнеща козметика и сапуни. Кожата не трябва да се разчесва. Къпането във вана с овлажняващи масла може да помогне за облекчаване на раздразненията. При повечето пациенти с псориазис, излагането на слънчева светлина подобрява симптомите.

При псориазис се прилагат три основни типа лечение:

 • Локална терапия (лекарства, които се прилагат върху кожата);
   
 • Фототерапия (терапия със светлина);
   
 • Системна терапия (лекарства, които се приемат вътрешно).

Тези типове лечебни мероприятия могат да се прилагат самостоятелно или в комбинация.

Локална терапия – прилагането на лекарства върху кожата е първият избор на лечение на псориазис. Най-често се прилагат кортикостероиди, производни на витамин Д, катрани, антралин или ретиноиди. Тези лекарства действат различно при отделните пациенти, затова изборът трябва да е индивидуален за всеки пациент. Тъй като всяко от тези лекарства има собствени странични ефекти, прилагането им най-често се редува.

Фототерапия – ултравиолетовата светлина забавя производството на кожни клетки и намалява възпалението.Слънчевата светлина подобрява симптомите при псориазис. Прилагат се специално оборудване, които излъчва ултравиолетови лъчи. За лечение на псориазис се използват както UV-Bлъчи, така иUV-A. UV-B лъчите се прилагат при умерени и тежки форми на псориазис. Често те се съчетават с локални средства за лечение ( например кортикостероиди). UV-А лъчите се прилагат като част от т.нар. PUVA терапия. Тя съчетава прилагане на псоралени с UV-A лъчи. Псоралените са лекарства, които правят кожата по-чувствителна към слънчевата радиация.

Системна терапия – тя се прилага преди всичко, когато локалната и фототерапията са без ефект. При генерализиран пустулозен псориазис, този тип терапия може да се приложи още в началото. Системна терапия се прилага при активните форми на псориатичен артрит.

Псориазис – Билколечение

При псориазис могат да се приложат билки, които да облекчат симптомите, преди всичко сърбежа, както и да пречистят вътрешно организма.

Едно от най-добрите средства за облекчаване на сърбежа е ментата. Използва се под форма на ментово масло. Към него може да се добави маслиново масло, което има овлажняващи свойства. Други средства, които облекчават симптомите при псориазис са сок от алое, овесено брашно, масло от чаено дърво.

Счита се, че магарешкият бодил регулира имунната система, което може да е от полза в лечението на псориазис. Освен това той подпомага функцията на черния дроб.

Маслото от вечерна иглика може също да се приема при псориазис. Освен вътрешно, то може да се прилага и върху засегнатите участъци за облекчаване на симптомите.

Други билки, които могат да се прилагат при псориазис под форма на отвара са къдрав лапад, червена детелина и репей. Те могат да се приложат самостоятелно или да се комбинират.