лош дъх, халитоза, водата за уста,  хидратация на устатаЛошият дъх, или халитозата, често е нещо повече от просто неприятен проблем. Той може да бъде и ранен признак за различни заболявания. Хроничният лош дъх през целия ден е знак от тялото, че нещо не е наред.

Причините за лошия дъх са най-различни – запек, диабет, проблеми с черния дроб и т.н. Най-често, когато проблемът е в устната кухина, става дума за заболяване на венците, недостатъчна хидратация или ниско Ph на слюнката. В общи линии в този случай причината за неприятната миризма е прекомерното разрастване на лошите бактерии в устата.

Най-често за освежаване на дъха се използват най-масово рекламираните продукти като водата уста, дъвките и ментовите бонбони. Всички тези продукти успешно прикриват лошия дъх за кратко, но освен че не премахват причините за съществуването му, съдържат значителни количества токсични съставки, които в немалко случаи спомагат за развитието на инфекции в тялото.
Още по темата Мелатонин - естественият хормон на съня. MelatoninЧервените боровинки са полезни за здраветоАнтиоксидантите и ползите за сърцетоГастрит - Видове гастрит и Лечение.Мента

Водата за уста е един от най-широко използванитехигиенни продукти. Повечето потребители не са наясно с химичните токсини, съдържащи се в любимия им продукт. Етанолът, например,  е такъв токсин, който често присъства с повече от 20% в повечето води за уста. Учените са установили, че алкохолът във водата за уста реагира по такъв начин, че образува силно канцерогенен вторичен продукт, наречен ацетилдехид (acetylaldehyde). Алкохолът освен това може да увреди зъбния емайл, създавайки по този начин предпоставки за появата на кариес.

Много хора имат навика да използват дъвките без захар или ментовите бонбони, за да освежават дъха си. За съжаление тези продукти са богати на изкуствени подсладители, ароматизатори и консерванти, които са едновременно невротоксични и канцерогенни. Най-безопасни за здравето са дъвките и бонбоните, които са подсладени само със стевия или ксилитол и не съдържат никакви консерванти.

Първата стъпка за постигане на добра хидратация на устата е пиенето на повече вода. Диетата трябва да е богата на фитонутриенти и антиоксиданти и бедна на захар. Пресните плодове и зеленчуци в достатъчни количества и ограничаването на сладките неща са важни за поддържането на здравето на устната кухина и на здравето изобщо.

Някои билки съдържат ароматни фитонутриенти, които алкализират слюнката и доставят множество антиоксиданти, микроелементи, електролити и хлорофил на тялото.

Семената от копър правят дъха особено приятен. Те са пълни с антиоксиданти и съдействат на доброто храносмилане. Семената на копъра алкализират слюнката, като по този начин естествено предотвратяват прекомерното размножаване на лошите бактерии.

Копърът, ментата и магданозът са богати на хлорофил и витамин С, което ги прави особено ефективни в пречистването на тялото. Тези подправки, освен това, имат свойството да неутрализират силния аромат на лука е чесъна.

Естествена вода за уста може да се направи като се накисне подправката карамфил в дестилирана вода. Основният антиоксидант в карамфила, еугенолът, има изключителни антивъзпалителни свойства, което го прави идеална съставка на антибактериалната вода за уста.