Варицела (Дребна шарка)

Варицела - Описание

Варицела - Симптоми

Варицела - Лечение

Варицела - Билколечение
 

Варицела - Описание

Варицела е често срещано заболяване върху  кожата, причинено от вирусна инфекция. Въпросният вирус се нарича варицела-зостер вирус. Повечето хора се заразяват от варицела или т. нар. дребна шарка до 15-годишна възраст, като мнозинството заразени са на възраст между 5 и 9 г., но могат да се заразят и хора от всички възрасти.

Варицела - Симптоми

Симптомите се появяват 14-16 дни след заразяване с вируса. Варицелата се характеризира с един или два дни лека треска до 38,9 С˚, обща слабост и обрив, който често пъти е първият признак на болестта. Рядко човек може да има дребна шарка без обрив. Обривът от варицела се развива с поява на червени петна, след което се появяват мехури, които се пукат и представляват отворени рани, преди да хванат коричка. Този процес обикновено започва по кожата на главата, след това преминава към тялото (района с най- голяма концентрация) като най-накрая поразява ръцете и краката. Обривът обикновено е съпроводен с много силен сърбеж.

Варицела - Лечение


Още по темата ОрехЛайка при възпаления и за храносмилателна системаХрема - Как да се справим с хремата?Пет грешки при лечението на хремаПри парадонтоза – лайка и конски босилекПовечето възможности за лечение на варицела са насочени към намаляване на симптомите на сърбеж по кожата.

Могат да се правят  бани с овесена каша, които намаляват  сърбежа. В допълнение могат да се слагат и успокояващи лосиони и овлажнители, които да облекчат симтомите от обрива.

Подходящо е и къпане без сапун с отвара от смрадлика във ваната - по 2-3 пъти на ден, което също води до краткотрайно облекчение.

В допълнение към лекарствата  има и други превантивни мерки, които са необходими. За малките деца е важно ноктите да се поддържат изрязани, за да се сведат до минимум вредите в  резултат от надраскване и за да се контролират  рисковете от вторични бактериални инфекции.

Могат да се прилагат и различни лекарства за спадане на температурата, но НИКОГА не използвайте аспирин, за да намалите болка или температура при деца с варицела или други вирусни заболявания. Употребата на аспирин е свързана със сериозно заболяване, наречено синдром на Рей, което може да доведе до проблеми с черния дроб или дори смърт.

Варицела - Билколечение

За облекчаване на симптомите при варицела се използват растения и билките : Лайка, Бор, Къпина, Горска ягода, Зуница, Звоница, Пламеница, Плюскавица, Плашунка, Орех, Овес.

Вътрешно лечение:

Запарка: 3 супени лъжици дрога от плашунка се добавт в 1л вряща вода. Оставя се да ври 10 минути и се прецежда. Тази отвара се пие 3 пъти дневно и спомага за по-бързото възстановяване на организма при варицела.

Външно лечение:

  • Правят се компреси от боров мед
     
  • Приготвят се компреси от орех: стрива се орехова ядка, оставя се на престой 1 ден и се поставят върху пъпките.
     
  • Приготвят се компреси от лайка: 50гр от билката се вари в 200мл вода. След което компресите се топят и се поставят върху кожата.