хрема, хремите, хремата, настинка, капки за нос , спрей, солен разтвор
Как да се справим с хремата?

Студено и мокро, ветровито и снежно - това е времето на хремите. И независимо дали носът тече или е запушен, хремата винаги е повече от неприятна.

Мнозина се питат - как най-добре да се справят в такава ситуация. Основният съвет, който дава лекарят Михаел Яуман, специалист по уши-нос-гърло, е - най-добре помага каляването:

"Мисля, че и днес, както и едно време, е много важно това - да се каляваш чрез честата смяна на студено и топло, тъй като по този начин се подобрява защитата на кожата, респективно лигавицата от външните влияния. Т.е. - излезте навън, дори и да е студено. В банята си пуснете за малко студен душ след топлия. И - поддържайте носната лигавица влажна."

На хората, които виждат, че ги е подгонила настинката, се препоръчва да изплакнат носа си със солен разтвор, или също така - вечер преди лягане да си направят парна баня - пак със солен разтвор. Така не само ще се овлажни носа - горещият въздух убива вирусите и другите дразнители.
Още по темата Пункциите при синузит се заменят с билкиКапки под езика убиват алергията6 мита за антибиотицитеХрема - Симптоми и Лечение при хремаЛайка при възпаления и за храносмилателна система

И още един съвет от експертите - обличайте се достатъчно топло, студените крака са фатални. И ако въпреки това ви нападне хремата, д-р Яуман препоръчва във всеки случай приложението на капки за нос или съответен спрей.

"С капките за нос ще предотвратите и възникването на допълнително възпаление, тъй като ако носът е изцяло запълнен, рискът за разпространяване на гнойния секрет естествено се увеличава."

Изненадващият съвет на лекаря най-вероятно е следният - издухването на носа не е препоръчително. Тъй като слузта, която образува защитен слой в носа срещу замърсяванията и причинителите на заболявания, обичайно слиза след това в гърлото.

"Той се движи от върха на носа към гърлото. След което по хранопровода достига до стомаха, където се неутрализира. Ако си издухам носа - работя срещу този естествен принцип." Макар и да не е много прилично да се прави на обществени места, д-р Яуман препоръчва при инфекциите по-скоро да се смърка, отколкото да се издухва носа. "Това е съветът ми, който винаги давам на пациентите - за тяхно учудване."

Ако все пак решите да си духате носа, то в никакъв случай не го правете в платнена кърпичка, тъй като тя светкавично ще се превърне в катапулт на бицилите и ще разпространи заразата. И още нещо - ако хремата се задържи седмица и повече, трябва на всяка цена да се обърнете към лекар.

actualno.com