Пет грешки при лечението на хрема

 Хремата е най-честото и безобидно, но същевременно и най-досадно заболяване в ранна пролет. Секретите в носа или запушването му преминават понякога след седмици упорити старания от наша страна. Оказва се обаче, че в повечето случаи не хремата, а ние сме виновни за продължителното є лечение.

      Лекарите определят пет типични грешки, които удължават заболяването. Независимо че употребявате от години едни и същи капки при лечението є всяка пролет, четете винаги инструкциите в опаковката. Понякога дребен детайл може да се окаже решаващ за по-бързото лечение. Не лекувайте хремата и твърде високата температура с горещ чай и не чакайте те да преминат от само себе си. Неправилното небрежно лечение може да задълбочи заболяването.
Още по темата Пункциите при синузит се заменят с билкиКога да пием антибиотици и кога от тях няма смисълПрахчетата срещу грип смъртоносниПневмония - Инфекциозна, Вирусна и Хронична ПневмонияЧерен синап Ако настинката се лекува правилно и навреме, тя може да премине за 2-3 дни. Но ако сте твърде немарливи към своето здраве и все още неоздравели сте отишли отново на работа, вероятността да настъпят усложнения на заболяването силно нараства. Често, за да заглушим болестта, сме готови да вземаме всичко, което ни е подръка. Статистиката показва, че ако човек приема едновременно два медикамента, рискът от тяхно непредсказуемо взаимодействие нараства с 10%, а при три – с цели 50%. Така че колкото по-малко видове лекарства приемате, толкова по-безопасно е лечението. Много от най-популярните препарати премахват само симптомите на простудата, т.е. намаляват температурата и болката, но не отстраняват причината за заболяването. Вземайте антибиотици само ако е наистина нужно и никога без лекарска препоръка. В 20-50% от случаите приемането им при остри респираторни заболявания не е оправдано. Безсмисленото и безконтролно използване на този тип медикаменти е опасно с това, че основните щамове на възбудителите стават по-устойчиви към тях и когато антибиотикът действително е необходим, той вече не действа. Не всяко домашно лечение е полезно. Гаргара с лайка или невен, които наистина са доста ефикасни при настинка, могат да нанесат поражения на хората с алергии към цветен прашец. При упорита кашлица направете рентгенова снимка, само тя установява дали не сте развили пневмония.

Източник: в. Монитор