Червената боровинка  често е популярна част от  тържествата по време на празниците, като се поднасят под формата на сос от червени боровинки, в напитки или сушени боровинки, добавени към плънка, гювечи или десерт.

Никой не знае със сигурност точно откъде е дошло това боровинката да се свързва с ваканционните празници, но историците предполагат, че тя има нещо общо с американските индианци, които са  използвали  боровинки не само за храна и лекарства, но също така и за да си правят бои за дрехи и одеяла.

Що се отнася до здравословни храни, боровинките са в горната част на списъка поради тяхното високо съдържание на антиоксиданти и затова често са посочвани и  като "супер храна". Да не говорим, че половин чаша боровинки съдържа само 25 калории! 

Червена боровинкаВъзможните ползи за здравето от консумация на боровинки включват намаляване риска от инфекции на пикочните пътища, предотвратяване на някои видове рак, подобряване на имунната функция, намаляване на кръвното налягане и повече.

Консумирането на плодове и зеленчуци от всички видове отдавна се свързва с намаляване на риска от много неблагоприятни за здравето условия. Следните ползи за здравето са свързани с боровинките:

Инфекции на пикочните пътища

Червените боровинки са добре познати с тяхната полза за подпомагането и предотвратяването на инфекциите на пикочните пътища.

Червената боровинка е може би най-известна с това, че предотвратява инфекции на пикочните пътища и е особено нужна при случаи с повтарящи се инфекции. Високото ниво на проантоцианидини (PACS) в боровинката помага за намаляването на задържането на някои бактерии към стените на пикочните пътища, като се бори с инфекциите.

Изследване, публикувано в американския вестник по акушерство и гинекология през февруари 2016г. съобщи, че докато червена боровинка, приемана на  капсули може да помогне при инфекции на пикочните пътища, сокът от червена боровинка е далеч по- ефективен. Причината за това е, че е необходимо изключително голяма концентрация на червена боровинка за предотвратяване на бактериална адхезия. Този размер на концентрация не е намерен в соковете , които ние пием.

Относно изследването, д-р Тимъти Буун, PhD, заместник декан на Texas A & M Health Science Center на Медицинския колеж в Хюстън , казва:

"Сокът от червена боровинка, който сте  намерили в  магазин за хранителни стоки, няма да Ви помогне при лекуването на  инфекции на пикочните пътища или пикочния мехур. Той може най-вече да Ви хидратира и и евентуално да изчисти бактерии от тялото Ви, но активната съставка в червена боровинка е  много по-ефективна с това, че достига и до пикочния мехур."

Сърдечно-съдови заболявания

Някои данни показват, че полифенолите в боровинките могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ), като предотвратят  тромбоцитното натрупване и намаляват  кръвното налягане чрез противовъзпалителен механизъм.

Рак

Изследванията показват, че боровинките са полезни за забавянето на  прогресията на тумора и показват положителни ефекти срещу простатата, черния дроб, яйчниците и дебелото черво

Орално здраве

Същите проантоцианидини в червените боровинки, които помагат за предотвратяването на инфекциите на пикочните пътища могат да се повлияят и на  оралното здраве, като възпрепятстват бактериите да достигнат до зъбите Ви, според изследователи от Центъра за  орална  биология и  катедрата по стоматология в Медицинския университет „Рочестър“. Червените боровинки могат да бъдат  и от полза при проблеми, свързани със заболяване на венците.