Йогата представлява  развитие на ума и тялото с исторически произход в древната индийска философия. Различните стилове  йога съчетават физически позидихателни техники и медитация или релаксация. Йогата е популярна  форма на физическо натоварване, основаващо се на асани (физически пози), за да насърчи управлението на ума и тялото и да подобри благосъстоянието им.

На практика никоя друга тренировъчна програма не е толкова трайна, колкото йогата. Тя съществува от 5000 години. Полезна е не само за изгарянето на калории и подсилването на тонуса на мускулите. Това представлява цялостна тренировка на ума и тялото, която съчетава укрепване и разтягане с дълбоко дишане и медитация/ релаксация. Йогата има повече от 100 различни форми. Някои от тях са бързи и интензивни. Другите са нежни и релаксиращи.

1.Примери за различни видове йога форми включват:

Хата. Формата, която най-често се свързва с йога, съчетава серия от основни движения с дишане.

Виняса. Серия от пози, които преливат плавно  една в друга.

Пауър. По-бърза,  с по-висока интензивност, която помага за изграждане на мускулите.

Ащанга. Серия от пози, съчетани със специална дихателна техника.

Бикрам. Също известен като "гореща йога", това е поредица от 26 предизвикателни пози, извършени в стая, загрята до висока температура.

Айенгар. Тип йога, който използва материали като блокове, ремъци и столове, за да ви помогне да поддържате тялото си в правилната стойка.

 Има много видове йога, от мирната хата до йога с висока интензивност. Всички видове водят Вашата тренировка до ниво на връзка между ума и тялото. Тя може да Ви помогне да се отпуснете и да се съсредоточите, като същевременно печелите гъвкавост и сила. Йогата може също така да повиши настроението ви.Въпреки че има много учебни книги и DVD-та за йога, струва си да инвестирате в някои класове с добър инструктор, който може да Ви покаже как да правите  правилно позите.Има само един вид йога, която отговаря на вашите нужди и фитнес ниво. Това е чудесен избор, ако искате цялостен подход към ума и силата на тялото.

Йогата не е за вас, ако Ви харесва по- бързата, конкурентна тренировка. Бъдете отворени към мисълта, тъй като има физически и психически ползи, които можете да спечелите, като добавите йогата във Вашия фитнес план, дори и да не е основната Ви тренировка.

Интензивността на Вашата тренировка зависи от това коя форма избирате. Техники като хата  и айенгар йога са леки и бавни. Бикрам и пауър йогата са по-бързи и по-предизвикателни.

Области, които се обхващат:

Основа: Да. Има йога пози, чрез които да се насочите към всеки един от основните мускули. Искате да затегнете мускулите? Изправете се  на една ръка и направете странична дъска. За да  стегнете в средата на корема, може да направите лодка поза, в която да балансирате по Вашите "костни стени" (костеливите изпъкналости в основата на тазовите кости) и да държите краката си нагоре във въздуха.

Ръце: Да. С йога не изграждате силата на ръцете с тежести или машини, а с тежестта на собственото си тяло. Някои пози, като дъската, разпространяват тежестта ви равномерно между ръцете и краката ви. Други, подобни на крена , доставят още повече напрежение, като Ви карат да поддържате цялото си телесно тегло.

Крака: Да. Йогата  представлява работа за всички краища на краката, включително на Вашия квадрицепс, бедрата и подколенната област.