От всички обсъждания в офиса, аз се убедих, че инфекцията на пикочните пътища, е често срещано сред жените.

Цистит или възпаление на пикочния мехур, е често срещано състояние. Една от всеки пет жени изпитват симптомите му през живота си. Причинява се от инфекции на пикочните пътища или от полово предавани болести. Усеща се чрез изгаряне в пикочния мехур, болка в пикочния канал, и трудно или болезнено уриниране. Поради високата си поява, диагностични процедури се развиват непрекъснато.

ЦиститВъв Клиничната проверка и физическата, са от особено значение при диагностицирането на цистит. Тези изследвания са необходими, за да се изключат други вагинални заболявания.  Най-важното е, да се определи дали една жена има история на повтарящи се инфекции на пикочните пътища или дали тя е с висок риск за полово предавани болести, защото тези фактори ще повлияят на избора на лечение.

За да получите точна диагноза за цистит, е нужна уринна проба, за да се изследва за бактерии и за откриване на червени и бели кръвни клетки. Диагностицирането на бактерията е изключително важно, за откриване на причинителя на инфекцията в организма и за намирането на най-ефективното лечение. Но ако има съмнения за сексуално заболяване, хламидия и гонорея трябва да се извършат изследвания за наличието йм и намирането на метод за лекуване.

Ако няма полово заболяване, лечението на цистита е доста просто. Единична доза или кратък курс антимикробна терапия обикновено лекува инфекцията. От три до пет дневен  режим трябва да бъде успешнен, но ако са налице други  симптоми, пациентът може да се наложи да продължи приема на лекарството в продължение на 10 до 14 дни, или дори по-дълго, в някои случаи.

Дори след удължено лечение, при някои пациенти се повтаря пристъпа на инфекцията. Това може да се дължи на няколко неща, като персистираща инфекция с първоначалния организъм, повторна инфекция с еднакъв или различен организма, лошо усвоен антибиотик, или устойчивост на предписаното лекарство.

При пациенти с висок риск, има редица предпазни мерки и ежедневни практики, които могат да помогнат за предотвратяването на инфекцията. Пиенето на големи количества течности и уриниране често намалява болката на пикочния мехур.

Циститът се лекува лесно. Но, ако пациентът има повтарящи се инфекции, допълнителни тестове и по-интензивно лечение, трябва да се спазват стриктно.

Освен това, други състояния като, болезнен мехур, интерстициален цистит, може да бъдат в основата на заболяването.

Дори когато няма усложнения, пациентът трябва да продължи ежедневно предпазни практики, защото тежък или не, циститът може да предизвика много дискомфорт, и превенцията винаги е най-доброто лекарство.