Диабет Тип 1

Бъдете наясно със следните признаци и симптоми за диабет. Ако имате два или повече симптома в списъка по-долу, най-добре е да се консултирате с Вашия лекар за по-нататъшна оценка. Общи признаци и симптоми на тип 1 и тип 2 диабет, включват:

-Прекомерна жажда

-Прекомерен глад

-Замъглено виждане

-Често уриниране (събуждате се 3 или повече пъти през нощта за уриниране)

-Умора (особено след хранене)

-Раздразнителност

-Рани, които не се лекува или се лекуват бавно

Диабет тип 1

Диабет тип 2

Обърнете внимание на вашите навици. Хората, които живеят заседнал начин на живот (с малко или никакви упражнения) са с повишен риск от диабет тип 2. Хората, които са с наднормено тегло или със затлъстяване, или които ядат повече сладки и рафинирани въглехидрати, са с по-висок риск за развитие на диабет тип 2. 

Диабет тип 2Имайте предвид, че диабет тип 2 се развива в живота на човек, най-често свързан с лошите му навици, в сравнение с диабет тип 1,

Посетете  Вашия лекар. Единственият начин наистина да се потвърди дали имате диабет е,  да се консултирате с Вашия лекар за диагностика (под формата на кръвни тестове). Числата, които се връщат при кръвните изследвания, ще помогнат да ви класифицират като "нормално", "преддиабетно" (което означава, че сте изложени на много висок риск от скорошно развитие на диабет, ако не се направят някои драматични промени в начина на живот), или "диабетно".

Най-добре е да се знае, по-скоро рано, отколкото късно, дали сте или не сте болен. Лечението навреме е от ключово значение.

Вредите които води  на тялото ви  диабет са най-вече в дългосрочен план, причинени от "неконтролируеми нива на кръвната захар.". Това означава, че, ако получите лечение, което помага за контролиране на кръвната ви захар, може да се избегнете или поне да забавите много от дългосрочните последици за здравето. Именно поради тази причина, бързата диагностика и лечение са от ключово значение.

Да си направите тест при лекар.

Вашият лекар може да изпълнява 2 различни теста за проверка на кръвната захар. Обикновено кръвта се взима на гладно, но тестът с урината може да се извърши и след ядене.

Нормалните нива на кръвната захар са между 70 и 100.

Ако сте на границата диабетна ("преддиабетно"), нивата ви ще бъде между 100 и 125.

Ако нивата са над 126, се  счита за диабетна.

Лечение на диабет.

 За лечението на диабет, може да се наложи да се приемат дневно инсулинови инжекции или хапчета, и ще се изисква от вас да спазвате стриктно диетата си и да спортувате редовно.

Понякога, в по-леките случаи на диабет тип 2, единственото нещо, което е необходимо е диета и физически упражнения

Ще трябва да намалите захарта и въглехидратите, както и да правите упражнения в продължение на 30 минути всеки ден. Ако следвате стриктно тези препоръки, най-вероятно ще видите осезаемо намаляванена нивата на кръвната захар.

Диабет тип 1, от друга страна, винаги ще изисква инсулинови инжекции, тъй като е автоимунно заболяване (когато тялото не може да произвежда инсулин).

Това е изключително важно за правилното лечение на диабет. Имайте предвид, че, ако не се лекува, повишената кръвна захар от диабета, може да доведе до по-сериозни здравословни проблеми, като например увреждане на нервите (невропатия), увреждане на бъбреците или недостатъчност, слепота и други тежки проблеми, в резултат  трудни за лечение  инфекции, които могат да напреднатв гангрена, ампутация (особено в долните крайници).

Правете последователни тестове.

Важно е да се повтарят кръвните тестове на всеки 3 месеца и за хора, които попадат в "преддиабетен" или "диабетичен" обхват. Причината за това е да се наблюдава или подобряване състоянието (за тези, които правят положителни промени в начина на живот), или влошаване на състоянието.

Повторните изследвания на кръвта помагат на вашия лекар, за да се вземат решения за дози инсулин и дози медикаменти. Вашият лекар ще се опитва да "стабилизира" кръвната захар, така че числовите стойности от повторните изследвания на кръвта са от ключово значение.

Изследванията може да дадът мотивация, да се упражнявате повече и да направите положителни промени в диетата си, знаейки че може да видите реалните си резултати за следващия си кръвен тест!