Плуването е спорт,ефективен  за подобрението и поддържането на  фитнес  здравето, независимо от възрастта. То е важна част от ежедневната  физическа подготовка, защото носи всякакви ползи, споделя  фитнес легендата Джак Ла Лан (96г.), един от най-забележителните примери за въздействието на плуването върху здравето и дълголетието.

Плувци от всички възрасти имат по-малък риск да развият сърдечно-съдови заболявания, според проучване на Центъра за научни изследвания за научни постижения в университета в Индиана. Предимствата да започнете  плуване са многобройни. Спортът е обвързан с  ритмичността и може да се практикува по всяко време. Въпреки че не включва тежести, съпротивата срещу водата осигурява значителна полза за тялото.

1.Ползите от редовната програма за плуване включват:

Подобрения в якостта и стабилността на тялото

• Подобрения в кардиопулмоналната система

• Намаляване на триглицеридите

• Намаляване на кръвното налягане

• Намаляване на общия холестерол

• Подобрения в масата на скелетната мускулатура, подобряващи силата, мускулния тонус и мощността.

 

Водата може да бъде чудесно място за трениране, ако имате различни ортопедични проблеми като болки в коляното или в  гърба. Ако изпитвате трудности от телесното си тегло поради нараняване, Вашата плаваемост във водата може да Ви помогне да спортувате с по-малко болки, като в същото време подобрявате обхвата на движение. Отопляем или терапевтичен басейн може да бъде от огромна полза за хора с артрит или различни костни, ставни и мускулни заболявания.

 

2.Намаляване на стреса

Докато плуването е страхотно за фитнес, може да бъде и много успокоително упражнение. Да бъдете във водата е тих, гладък и ритмичен начин да постигнете чувство на хармония. Можете да си направите страхотна тренировка, която в същото време се чувства и  като медитация.

 

3.Съвети за извличане на максимума от плуването

• Не позволявайте на страха от водата или сегашната невъзможност да плувате да Ви спре! Ако имате нужда от увереност, позволете си няколко урока.

• Научете подходяща и ефективна плувна техника. Подобряването на техниката ще направи упражнението по-ефективно и по-малко стресиращо. Търсете плувен треньор или се включете в клас, който отговаря на вашите нужди.

• Не се отказвайте от традиционната си тренировка. Продължете да включвате тренировки за сила, гъвкавост и кардио, заедно с  плуването, тъй като всички те ще бъдат от полза.

• Следете сърдечния ритъм и общата си интензивност, както бихте направили като тренирате  кардио. Мониторите за сърдечен ритъм могат да бъдат бърз и лесен начин да проверите пулса си в басейна.

• Забавлявайте се! Участвайте в събития по плуване, много от които са базирани на възрастта и неконкурентността (само срещу Вас).

• Може да помислите дали да  включите плуването като сезонно упражнение. В райони, където времето е горещо, плуването може да бъде чудесно упражнение, което да Ви спаси през лятото (освен ако нямате достъп до закрит басейн).

Вашите цели за плуване трябва да отразяват цели Ви за фитнес. Наблюдаването на времето и интензивността за изпълнение на традиционните насоки за упражнения са важни. Ако добавите към ежедневната си програма плуване, не забравяйте да го включите в целта си от 180 минути седмично за сърдечно-съдови упражнения. Изследвания са установили, че хората, които плуват между 3 500 и 5 000 ярда (около 2 до 3 мили) три до пет пъти седмично, могат да отложат процеса на стареене не само за няколко години, но и за десетилетия!

Както при всички упражнения, никога не е твърде късно да започнете да "тествате водите" с нова форма на упражнения.

4. Плувни стилове - основи

4.1. Свободен стилСвободният стил или кроулът  често е предпочитаният стил от опитни плувци. Използват се редуващи се ръчни движения с проникване във  водата. Краката изпълняват ритници в ритъма на ръцете.Свободният стил е бърз и ефективен. Всъщност това е най-бързият вид плуване заради силните водни удари. Затова често се използва в различни плувни състезания.

 

4.2.БрустБрустът е най-популярният плувен стил.  При него ръцете извършват плавно кръгово движение встрани,като се събират при дланите. Краката също хармонично извършват подобно движение в ритъм, като се редуват. 

Брустът най-често е спортът, преподаван на начинаещи. Всъщност, повечето хора могат да плуват само този стил.Предимството на бруста е, че начинаещите могат да държат главата си над водата. Така се избягват проблеми с дишането и ориентацията. По-опитните плувци обаче потапят главата си по време на цикъла при  удар, за да подобрят ефективността.Брустът е най-бавният стил в плуването.

4.3. Бътерфлай (делфин)

Ударът при плуването на стил бътерфлай  се отличава сред конкурентните удари поради уникалната и невероятна техника. Използва симетричен ход на рамото с по-високо възстановяване на водата. Той също така има сходна техника с тази на делфините, от където идва и името му..

Бътерфлай е вторият най-бърз плувен удар след свободния стил. Има репутация, че е трудно да се научи и е бързо изтощителен. Но след като сте го усвоили, плуването на няколко дължини от този стил  може да бъде много забавно!

4.4.Плуване по гръб

Както подсказва името му, този стил се изпълнява по гръб. Използва се редуващи се кръгови движения на ръцете по горната и долната основа във водата. Краката изпълняват ритник, подобен на този,който се използва в свободния стил.

Гърбът е по-бърз от бруста, но по-бавен от бътефлая. Лекарите често предписват плуване по гръб на хора, изпитващи проблеми с гърба, защото представлява отличнатренировка.