СКОРБУТ - Причини за поява скорбут, Симптоми и Лечение на скорбут

Скорбутът е болест, която се развива при недостиг в тялото на витамин С (акорбинова киселина).

скорбут

Пациентите диагностицирани с тази болест развиват анемия, умора, отоци в някои части на тялото и  понякога кървене (язва) на венците, което води дори и до загуба на зъби.

Името скорбут идва от латинската дума scorbutus. Болеста е позната на хората още от древна Гърция и през Египетските времена.

Скорбутът, в миналото бил  най-често срещан сред моряците през 16ти и 17ти век, които прекарвали дълго време в открито море в следствие на което поради невъзможността да си набавят нужното количество от витамин С ,което от своя страна отключвало заболяването. За щастие в днешно време скорбутът е рядко срещано заболяване.

 Човешкият организъм не може сам да синтезира  витамин С, което е нужно за производството на колаген и усвояването на желязото. За да предотвратим заболявания като скорбут,ние трябва да приемаме нужният ни витамин  от дурги източници (плодове, зеленцуци или други продукти съдържащи витамин С)

Недостигът на витамин С е особено опасен за развиващ се плод в отробата на жена.Проучване на University of Copenhagenустановило,че бременна жена , страдаща от липса на витамин С може да роди дете с недоразвит мозък.

 

Какво причинява скорбут?

Главната причина за появата на скорбут е недостигът в организмът на витамин С. Това може да се дължи на пренебрегване на важността му, недохранване, анорексия, диети, затруднено преглъщане на храни.

 

Кой е предразположен към скорбут?

Въпреки,че скорбутът е рядко срещано заболяване в наше време, все още се проявява в някои пациенти. Най-често при възрастни хора, алкохолици или хора в чието ежедневно меню не присъстват пресни плодове и зеленчуци. Също така бебета или деца, които поради някаква причина са лишени от свежи и пълноценни храни.

 

Симптоми на скорбут

Симптомите на това заболяване могат да започнат с липса на апетит, загуба на тегло, диария,учестено дишане, температура, раздразнителност, чувствителност и дискомфорт в краката, подуване на главите кости, кръвоизлив и парализиране.(ниска чувствителност в някой участаци на тялото).

С напредване на заболяването, жертвите на скорбут могат да получат кървене от венците, загуба на зъблезии по кожата,кръвоизлив в очите, изместване на очната ябълка, хиперкератоза на кожата, изтощаване на косата, синдрома Сика (автоимунно заболяване).

Бебетата, страдащи от скорбут стават неспокойни и раздразнителни. Те често си позиционират крачетата в жабешката поза за да облекчат симптома на изтръпване. При най-малките пациенти често се наблюдава кървене в някой области на дългите кости.

 

Диагностициране на скорбут

Физици първоначалн съставили физичен тест, който да следи за гореизброените симптоми. Реалните нива на витамин С в организма могат да бъдат засечени чрез използването на лабораторни изследвания, които анализират нивата на акорбиновата ксиелина в организма . В някои случаи, за да се диагностицира това заболяване, се налага да се използват радиологични процедури, които показват какви щети е нанесла болестта на тялото.

Лечение на скорбут

Лечението на скорбут се състой в набавянето на витамин С в организма на пациента.То може да бъде поето през устата или чрез инжекция. Прясно изтисканият портокалов сок може да функционира с добра ефективност в превенцията на това заболяване. Витаминозните хранителни добавки, които можем да намерим във всяка аптека са също толкова ефективни, но далеч не толкова атрактивни като вкус и форма.

Превенция на скорбут

Скорбутът може да бъде предотвратен чрез консумиране на достатъчно витамин С в ежедневната ни диета или чрез странични добавки (фармацефтични концентрати).

храни при скорбут

Храните богати на витамин С са:

 

Портокали

Лимони

Киви

Ягоди

Касис

Гуава

Папая

Домати

Моркови

Чушки

Броколи

Картофи

Зеле

Спанак

Червен пипер

Черен дроб

Миди

Всички тези храни са природни и изключително полезни източници на витамин С и други жизнено важни витамини. Чрез разнообразно и богато на пресни храни меню можем да се предпазим от много други болести освен скорбут.