Слънцизащитни лусиони

Преди да се намажете обилно със сленцезащитен крем, когато ви предстои дълъг ден на открито, прочетете етикета със съставките му. Обикновено съдържанието представлява химична смес, доказала свойството си да блокира ултравиолетовата радиация и да предпазва кожата от слънчево изгаряне. Парадоксалното е, че все повече сведения за връзката на тези недостатъчно щателно тествани химични коктейли с развитието на рак и други поражения върху здравето, се прокрадват, макар и колебливо, в научното и „любителското” уелнес съзнание и интуиция.

Стресът, който UV-радиацията (и по-точно UVB радиацията) предизвиква в тялото, е необходим за синтезирането в кожата на активната форма на витамин Д3. UVB-лъчите проникват само във епидермалния (външния) слой на кожата и са определяни като „добрите” лъчи. Тревожното е, че недостига на витамин Д в съвременното общество е буквално с епидемични размери.

Според експерта Майкъл Холик витамин Д дефицитът е най-често срещаното отклонение от нормалното функциониране на организма в световен мащаб. „Ясно е, че повечето хора не получават здравословната си „доза” слънце.”, уточнява Холик. „Недостигът на витамин Д е свързан с повишен риск от появата на почти всички видове рак, включително и рака на кожата, както и на сърдечно-съдови заболявания и имунодефицити.”

Меланомът е смъртоносна форма на кожен рак, която по определение се асоциира с прекомерното излагане на слънце. През последните години обаче, изследванията показват, че хората, които активно използват лосиони против изгаряне, са по-склонни към развитието на меланом от тези, които нямат този навик.

Поради масовия страх от слънцето и търсенето на лесно и удобно решение на проблема с изгарянето, много хора се мажат щедро и без зъдръжки със слънцезащитни лосиони. Дори Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FoodAnd DrugAdministration) през 2007 г. признава, че „няма данни, че използването на слънцезащитна козметика само по себе си, помага да се предотврати рака на кожата”. Международната агенция за ракови изследвания

(The International Agency for Research on Cancer) препоръчва обличането с дълги дрехи, носенето на шапки и седенето на сянка като основно средство за предпазване от ултравиолетовата радиация. „Слънцезащитните кремове не трябва да са първият ви избор, когато става дума за превенция на кожен рак, и не трябва да се разчита само на тях като надеждна защита от слънцето”.

Няма как кожата ни да не запротестира, когато я принуждаваме да „вдъхва” често срещаните в лосионите против изгаряне токсични вещества като:

  • Dixoybenzone и oxybenzone
  • Cinnamates
  • PABA
  • Salicylates
  • Digalloyl trioleate
  • Menthyl anthranilate
  • Avobenzone

Всички тези съставки предизвикват интензивното формиране на свободни радикали в тялото и създават силен оксидативен стрес, за който се знае, че е причина за генни мутации и е потенциален карциноген. Част от тези химикали са високо естрогенови агенти, което означава, че създават ефект, подобен на този на хормона естроген. Този процес често става причина за хормонални отклонения и ускорява формирането на ракови клетки.

За щастие, както при почти всяко друго предизвикателство, свързано със съхраняването на здравето, и при предпазването от изгарящите слънчеви лъчи, природата е дала своята по-съвършена и щадяща алтернатива.

Естествената защита от слънцето можете да намерите в тропическите масла като кокосовото, маслото от жожоба, шеа и евкалипт. Цинковият оксид и титаниевият диоксид са натурални вещества, които имат достатъчно силно предпазващо действие, което ще ви спаси от изгаряне, спестявайки ви риска да слагате върху кожата си съмнителни химикали.

Винаги е препоръчително да носите шапка и подходящи дрехи, които да скриват по-голяма площ от тялото ви, когато ви предстои дълго седене на слънце.

Нанасяйте алое вера или кокосово масло върху областите, които ще понасят най-много излагане на слънчевите лъчи. И двете масла подпомагат кожната микрофлора и хармонизират оздравителния процес след изгаряне.