Плодовете и зеленчуците са неизбежна част от здравословното хранене, но техните предимства не са ограничени само до физическото здраве. Нови проучвания откриват, че увеличаването приема на плодове и зеленчуци, може да подобри и психологичното ни състояние само за две седмици.

Учен на име доктор Tamlin Conner, от Департамента по психология (Deprtament of Psycholoy) в Университета в Отаго - Нова Зеландия и колегите му, разбрали, че младежите на които е давано допълнително плодове и зеленчуци всеки ден в продължение на 14 дни започнали да изпитват силна мотивация и жизненост.

Учените наскоро публикуваха труда си в списание ‘’PLOS One’’.

Според Американският Департамент по селско стопанство, възрастните трябва да консумират около две чаши плодове и около две до три чаши зеленчуци ежедневно.

 

Една чаша плод е еквивалентна на половин грейпфрут или голям портокал, а една чаша зеленчуци е равна на  една голяма червена чушка или  един голям,печен  картоф.

Като част от здравословна диета, плодовете и зеленчуците могат да спомогнат за намаляването на риска от затлъстяване, диабет от тип 2, сърдечни заболявания, инфаркт и някои типове рак.

В близките години, проучвания предполагали, че приема на плодове и зеленчуци може също да подобри менталното здраве. За техните проучвания, д-р Конър и екипът му изследвали това предположение по-задълбочено.

Увеличение на мотивацията и жизнеността с завишен прием на плодове и зеленчуци.

 

Учените събрали за изследването си 171 студента между 18 и 25 годишна възраст и ги разпределили в три групи за две седмици.

Едната от групите продължила с нормалните си хранителни навици, другата група приемали две задължителни порции от пресни плодове и зеленчуци (вкл. киви, ябълки и портокали) всеки ден, докато третата група получили ваучери за безплатна храна и получавали съобщения за напомняне да консумират повече плодове и зеленчуци.

В началото и в края на проучването, участниците били обекти на психологични оценки, измерващи техните настроения, мотивация, симптоми на депресия или безпокойство и други детерминанти на психичното здраве и благосъстояние.

Учените открили, че участниците които получили плодове и зеленчуци, консумирали повече от продуктите си за около две седмици, по около 3.7 порции на ден, и точно тази група почувствали подобрение в психологичното си състояние или по точно повишаване на  жизнеността,мотивацията и настроението им.

Останалите две групи, показали подобрения в психологичното си състояние след повече от две седмици.

Никакво подобрение не било забелязано при симптомите на депресия и безпокойство при нито една от групите. Множество от изследваните индивиди, които страдат от депресия са били вече в това състояние от много време, от което следва, че за подобрение ще се налага много по-продължително лечение от две седмици.

Все пак, учените твърдят,че изследването показало, че поднасянето лично на плодове и зеленчуци на изследваните субекти увеличило приема им драстично, което довело до благоприятно повлияване върху психологичното им здраве.

Цитат:

’Осигурявайки на младежите високо-качествени плодове и зеленчуци, напомняйки им чрез съобщения да ядат и давайки им ваучери за безплатна храна, подобрява менталното им благосъстояние в къс период само от две седмици.

Това е първото проучване, което показва, че приема на пресни плодове и зеленчуци при младежите, може да подобри тяхната жизненост, мотивация и настроение.