Започнете деня с вода с лимонЧистата вода с изстискан лимонов сок е един от добре изпитаните естествени енергийни стимуланти. Днес много хора посягат към кафето и безалкохолните като кока колата, за да се ободрят, когато нямат тонус. Уви, повечето от тези удобни напитки за „събуждане“ имат свръх стимулиращо действие върху надбъбречната жлеза, предизвикват рязък скок в нивата на кръвната захар и причиняват силен оксидативен стрес на тялото. Някои специалисти наричат прилива на сили, предизвикан по подобен начин „мръсна енергия“, защото я получаваме на твърде висока за здравето ни цена. Водата с лимон произвежда чиста енергия като хидратира и насища с кислород организма, същевременно носейки и яснота на ума.

След нощния сън тъкъните са дехидратирани и се нуждаят от вода, която да филтрира токсините и да активира енергизиращата функция на клетките.

Храната и напитките, които приемаме, са всъщност електрически заредени молекули, които инициират произвеждането на енергия в тялото. Йоните са частта от тях, която е носител на електрическия заряд. Положително заредените йони се наричат катиони, докато отрицателно заредените – аниони.


Още по темата Как да възвърнем жизнеността си в началото на пролетта?Пресните плодове и зеленчуци запазват паметтаДа намалим пластмасата в живота сиКисел трън Повечето храни са в катионна форма, докато нашата естествена храносмилателна среда (хидрохлорната киселина, храносмилателните ензими, слюнката) е анионна. Лимонът е една от малкото анионни храни на планетата. Това означава, че той носи силен отрицателен заряд и е електрически изключително активен.

Свежият лимон помага на организма да се насити с кислород и повишава функцията на ензимите (лимонът стимулира секрециата на естествените чернодробни ензими, което улеснява изхвърлянето на токсини като пикочната киселина и втечняването на жлъчните канали).

Лимонената киселина играе и важна роля при формирането на разтворими на калция комплекси, които помагат да се елиминират образувания като камъните в панкреаса или бъбреците. Този механизъм има и превантивно действие срещу калциеви отлагания в артериите, които причиняват проблеми със сърцето.

Водата с лимон има големи количества електролити като калий, калций и магнезий. Лимонът е невероятен източник на биофлавоноиди и фитонутриенти под общото наименувание витамин П. Те подобряват пропускваемостта на клетъчната мембрана и цялостното кръвообръщение. Тези антиоксиданти намаляват подуванията и отоците и поддържат еластичността на кръвоносните съдове.