петна по ръцете, кафяви петна, витамин A, E, ръцете, здраве
Ръцете могат да покажат нашето здраве

Кафявите петна по горната част на дланите например говорят не само за напреднала възраст, но и за възможни проблеми с жлъчката

Според традиционната източна медицина здравословното състояние на човек може да се определи по състоянието на неговите. Промяната в цвета на кожата им може да подскаже за наличието на едно или друго заболяване.

Червените длани например свидетелстват за токсично поразяване на черния дроб - хепатит или хепатоза.

Появата на "мраморни рисунки" върху тях пък е симптом за проблеми с вегетативната нервна система.

Ако кожата на ръцете има жълтеникав оттенък, вероятно има изменения в черния дроб или жлъчката (хепатит, камъни в жлъчката, холангит, холецистит).
Още по темата Отслабване - за и против медикаментите за отслабванеПодагра – доказателство, че страстите са вредниЗащо пържените храни са вредниАртрозаМента

Кафявите петна по горната част на дланите говорят не само за напреднала възраст, но и за възможни проблеми с жлъчката.

Ако кожата се бели на малки люспички, това е признак за недостиг на витамин А и D. Ако люспите са по-големи обаче, трябва да се потърси помощ от дерматолог, тъй като става въпрос за гъбички.

Студените ръце алармират за нарушения на периферното кръвообръщение, организмът се нуждае от никотинова киселина. Ако пък дланите горят, черният дроб не се справя с интоксикацията, предизвикана от натравяне с лекарства, алкохол, химични вещества.

Влажните ръце са характерни при хиперфункция на щитовидната жлеза, а сухата и бледа кожа - за хипофункция на този орган.

Периодичното изтръпване на кутретата може да бъде признак за проблеми със сърдечно-съдовата система. Ако подобна ситуация се наблюдава при палците, трябва да се обърне внимание на дихателната система.

Ако върху краищата на пръстите има гънки, наподобяващи бръчки, е възможно да имате захарен диабет.

Пурпурният цвят на краищата на пръстите предполага проблеми с храносмилателната система.

Сърбежът по страничната част на показалеца свидетелства за нарушения в работата на дебелото черво.

 

петна по ръцете, кафяви петна, витамин A, E, ръцете, здраве
Ако кожата се бели на малки люспички,
това е признак за недостиг на витамин
А и D.

Неправилната форма на ставите на пръстите е признак за артроза или подагра. Ако ставите отичат и се появява зачервяване, това е проява на полиартрит и трябва да се потърси лекарска намеса.

Болката в областта между безименния и показалеца предупреждава за наличието на сериозен проблем в коленните стави.

Според древната китайска медицина точката в самия център на дланта е енергийният център на целия организъм. Ако рязко натиснем върху нея с палеца на другата си ръка и усетим пронизваща болка, то това означава, че имаме сериозни здравословни проблеми и трябва да вземем незабавни мерки.

Макар модерната западна медицина да смята този метод за не напълно достоверен, той може да бъде повод за посещение при лекар и своевременно разрешаване на евентуалния проблем.