Стрес на работа

На някои работни места е нормално да има повече стрес, но когато този стрес прекомерен може да се намеси във вашата продуктивност и ефективност и да повлияе на физическото и емоционалното ви здраве. Често, способността как се справяте със стрес може да бъде показателен фактор в  разликата между успеха и провала на работното място.

Вие не можете да контролирате всичко в работната ви среда, но това не означава, че сте безсилни, дори когато сте поставени в напрегната ситуация. Каквато и да е работа ви,  вашите изисквания или амбиции, има стъпки, които може да предприемете, за да се предпазите от вредните ефекти на стреса и да  подобрите удовлетвореността си към вас и към вашата работа.

• Иницииране на положителни взаимоотношения на работното място и извън него

• Ставай и се движи - не се застоявай на едно място повече от час

• Научете как омега-3 спомага за намаляване на стреса и повишаването на настроението

• Качествен сън

• Възстановяване на контрол, чрез организация и определяне на приоритети

• Извличане на ползи от лошите ситуации

 

Кога е прекомерен стресът на работното място?

СтресКогато чуете думата стрес, не трябва да го  свързвате с нещо лошо. Стресът в рамките на зоната си на комфорт може да ви помогне да останете фокусирани, енергични, и помага да сте в състояние да реагирате бързо на новите предизвикателства на работното място.

Стресът е това, което ви държи на крака  по време на презентация или сигнал да предотвратите  аварии или скъпо струващи грешки по време на работа.

 

Стресът на работното място - предупредителни знаци.

Когато се чувстват претоварени по време на работа, вие губите своето доверие и може да стане ядосани, раздразнителни, или просто да ви иде да зарежете всичко.

Други признаци и симптоми на прекомерно напрежение по време на работа, включват:

 1. Чувство на тревожност, раздразнителност, или депресия
 2. Апатия, загуба на интерес към работата
 3. Проблеми със съня
 4. Умора
 5. Затруднена концентрация
 1. Напрежение в мускулите и главоболие
 2. Стомашни проблеми
 3. Социално оттегляне
 4. Загуба на сексуално влечение
 5. Използване на алкохол или наркотици

Чести причини за прекомерен стрес на работа

• Страх от уволнение

• Повече извънреден труд поради съкращения на персонала

• Натиск за работа на оптимално ниво - през цялото време!

Съвет 1: Премахнете този стрес, чрез иницииране на позитивни взаимоотношения

Социалния контакт е природен антидот срещу стрес. Тъй като лицето и сърцето са свързани заедно в мозъка, говоренето очи в очи с добър слушател може да помогне бързо да се  успокоите и облекчите. Не винаги е лесно да сме близки с колегите по време на работа, но може да предприемете стъпки, да бъде по-общителни с тях. Когато си взимате почивка, например, вместо да насочват вниманието си към вашия смартфон или таблет, опитайте да ангажирате ваш колега.

 • Отсрещния човек не е длъжен да  "оправя" проблемите ви; той просто трябва да бъде добър слушател.
 • Изграждането на приятелства с някои от вашите колеги, може да ви помогне да премахнете буфера от негативните ефекти на стреса. Не забравяйте да ги слушате и да им предоставяте нужната им помощ.
 • Увеличаването на социалните контакти по време на работа, както и силна мрежа от подкрепящи приятели и членове на семейството е от изключително значение за управлението на стреса във всички области на живота ви. От друга страна, колкото по-самотни и изолирани сте, толкова по-уязвими сте.

Съвет 2: Движете се

Редовните упражнения са мощен облекчител на стреса.

 • Аеробните упражнения  повишават сърдечната честота и това кара тялота ви  да се поти - това е изключително ефективен начин да се вдигне настроението ви, да се увеличи на енергията ви, да изостри фокусът ви, и да отпусне ума и тялото ви. Опитайте бързо ходене, танцуване, плуване или игра на пинг-понг с децата ви.
 • За най-добри резултати, се опитайте да тренирате най-малко 30 минути на ден през повечето дни.
 • Когато стресът ескалира по време на работа, опитайте да се отдалечите от стресовата ситуация. Разходете се извън работното място, ако е възможно. Физическото движение може да ви помогне да си възвърнете баланса.