Какво е стрес?

Какви са признаците и симптомите на лошо управлявания стрес?

Каква е здравословната реакция срещу стреса?

Какви са ефектите от стреса върху медицински и психологически състояния?

Заключения относно ефектите отстреса

Как можем да се справим със стреса?

Билколечение

Какво е стрес?

Стресът е просто факт от природата - наложен от вътрешния или външния свят на индивида. Поради изобилието на стрес в съвременния живот, ние обикновено го възприемаме  като нещо негативно, но от биологична гледна точка, стресът може да бъде неутрален, отрицателен или положителен опит.


Още по темата ГлогКотенце (Съсънка)Мелатонин - естественият хормон на съня. MelatoninЗащо са опасни лекарствата "за нерви"Медитацията помага на сърцетоКато цяло стресът е свързан с външни и вътрешни фактори. Външните фактори включват физическата среда - вашата работа, вашите взаимоотношения с другите, вашия дом и всички ситуации, предизвикателствата, трудностите и очаквания, с които се сблъсквате през деня. Вътрешните фактори определят способността на организма да отговори и да се справи с външните фактори, причиняващи стрес. Вътрешните фактори като хранителен статус, общо здравословно и емоционално състояние, както и количеството сън и почивка, определят способността Ви да се справяте със стреса.

Стресът е управлявал еволюционната промяна на развитие и естествен подбор на видовете. По този начин видове, които са се адаптирали най-добре към причините за стрес (стресори), са оцелели и еволюирали.

Човекът е най-адаптивното същество на планета заради еволюцията на човешкия мозък, особено в частта, наречена нео-кортекс. Тази адаптивност  до голяма степен се дължи на промени и стресовите фактори, които сме овладявали. Ето защо ние, за разлика от другите животни, можем да живеем при всякакъв климат или екосистема.  Тогава какво е лошото на стреса?

 Ключът към разбирането на отрицателните аспекти на стреса е концепцията за обкръжаващата среда (вътрешната среда на организма), която за първи път е развита от френския физиолог Клод Бернар. В тази концепция, той описва принципите на динамично равновесие. В динамичното равновесие стационарното състояние (ситуация) във вътрешната среда, е от съществено значение за оцеляването. Ето защо, външните промени в околната среда, които променят вътрешния баланс, трябва да бъдат компенсирани, ако организмът иска да оцелее. Примери за такива външни сили са температура, концентрацията на кислород във въздуха, разход на енергия и др.. В допълнение, болестите също са  стресови фактори, които заплашват константността на обкръжаващата средата.

Неврологът Уолтър Кенън въвежда термина хомеостаза за по-нататъшно определяне на динамичното равновесие, което Бернаре описал. Той разделя стресовите фактори на емоционални и физическите. Кенън прави експерименти и проследява  реакциите, свързани с освобождаване на мощни невротрансмитери от надбъбречната жлеза. (Невротрансмитерите са  химикали, които пренасятсъобщения до иотнервите.) Надбъбречната медула отделя два невротрансмитера, епинефрин (адреналин) и норепинефрин (норадреналин) в отговор на стреса. Пускането на тези невротрансмитери, води до физиологични ефекти като ускорен сърдечен ритъм, повишено внимание и др.

Ханс Сели свързва стреса и отговора на организма с хипофизата, малка жлеза в основата на мозъка, която секретира хормони (например кортизол), които са важни за  физиологичните реакции. В експериментите си Сели индуцира стрес при плъхове по най-различни начини. Той открив  типични и постоянни психологически и физически реакции при плъховете. При изложените на постоянен стрес, той отбелязва разширяване на надбъбречните жлези, стомашно-чревни язви, атрофия на имунната система. Той нарична тези реакции – стресов синдром. Сели е открил, че тези адаптивни процеси са прекомерни и могат да повредят  тялото. Това наблюдение е в основата на разбирането защо стресътможе да бъде вреден.

 

Какви са признаците и симптомите на лошо управлявания стрес?

Излишният стрес може да се прояви в различни емоционални, поведенчески и дори физически симптоми. Най-честите соматични (физически) симптоми включват нарушения на съня, напрежение в мускулите, мускулни болки, главоболие, стомашно-чревни смущения и умора. Емоционалните и поведенчески симптоми, които могат да съпътстват излишния стрес включватнервност,тревожност, промени в навиците на хранене, включително преяждане, загуба на ентусиазъм или енергия, както и промени в настроението, раздразнителност и депресия. Известно е също, че хората под стрес има тпо-голяма склонност към прекомерна употреба или злоупотреба с алкохоли наркотици, пушенена цигари, също така се хранят нездравословно и не спортуват, което увеличаватежесттана симптомите.

 

Каква е здравословната реакция срещу стреса?

Реакцията на организма срещу стреса трябва да започне веднага, да се обработи  за определно време и след това да се върне обратно, за да се гарантира оптимален резултат. Здравите човешки реакции на стрес включват три компонента:

* Мозъкът управлява незабавен отговор. Този отговор сигнализирана надбъбречната медула, да освободи адреналин и норадреналин.

* Хипоталамусът (централна област в мозъка) и хипофизната жлеза инициират по-бавен отговор като сигнализират  кората на надбъбречната жлеза, която  освобождава  кортизол идруги хормони.

* Образуват се множество  невронни вериги, които са включени в поведенческия отговор. Този отговор увеличав авъзбудата, фокусира вниманието, намалява болката и пренасочва поведението.

Комбинирането на тези три компонента поддържа вътрешния баланс (хомеостаза) и оптимизира производството на енергия и нейното използването, увеличава се  сърдечната честота, повишава секръвното налягане, пренасочва се притокът на кръв към сърцето, мускулите и мозъка.

Какви са ефектите от стреса върху медицинск и ипсихологически състояния?

Има доказателства, че високите нива на стрес, водятдо различни заболявания или състояния. Това включват ревожни разстройства, депресия, както и злоупотребата с наркотични вещества. Стресът може да засегне почти всяка система от органи, както и да провокира разнообразни реакции  като кожни обриви,високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, някои стомашно-чревни заболявания, някои видове рак и дори процеса на стареене. Стресът може да  увеличи честотата и тежестта на мигрената, главоболието, пристъпитена астмата, както и колебанията на кръвната захар при диабетици. Множество психологически стресови ситуации могат да предизвикат временни (преходни) и дълготрайни (хронична) симптомина сериозно психично заболяване, наречено посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

Заключения относно ефектите от стреса

Неконтролируемият, непредсказуем и постоянен стрес има дълбоки последствия върху нашето физическо и душевно здраве. Стресът, започнал веднъж, може да се повтаря през целия живот. Една отпатологичните (ненормално) последиците на стреса е заучената безпомощност, която води до безнадеждност и клинична депресия, която в допълнение провокира много заболявания, като хронични състояния на тревожност,високо кръвноналягане, сърдечно-съдови заболявания, пристрастявания.
 

Как можем да се справим със стреса?

Ако се замислим има много причини, които предизвикват  стрес и за не позволяваме той да ни повлияе отрицателно, трябва да се научим да го управлявяме. Една от най-важните стъпки за справяне със стресаеспорта и редовните упражнения.Когато сме под стрес  тялото ни веднага се подготвя за реакция . Редовните упражненияпомагат да намалим производствотона хормони на стресаи свързаните с тяхневрохимикали. По този начин, упражненията  могат да помогнат да избегнем увреждането наздравето ни, което  продължителният стресможе да предизвика. В действителност проучванията са установили, че упражненията са мощен антидепресант и спасение за много хора.

От векове в източните религиозни традиции,  медитацията и други техники за релаксация, са добре известнии широко популярни. Сега западната медицина и психология преоткриват тази мъдрост и я превръщат в прости методи с научнодоказана ефективност. В действителност напредналите медитатори, могат значително да контролират кръвното си налягане, както и сърдечната честота.

Спрете употребата на алкохол и наркотици, тъй като това са веществя, които могат значително да изострят чувствителността Ви. Те могат да ви направят неефективни в справянето и преодоляването на стреса. В действителност дори лекарства като диазепам (Валиум), лоразепам (Ativan) или алпразолам (Ксанакс), могат да бъде контрапродуктивни по същия начин. Тези лекарства трябва да се използват под строг лекарски контрол.

 

Билколечение

Черна боровинка (Vaccinium myrtillus)

Червената боровинка е отличен антидепресант, също така тя действа като антиоксидант, диуретик и антисептик.Тя подържа гъвкави кръвоносните съдове, контролира нивото на инсулина, укрепва съединителната тъкан (колагеновите структури), подтиска растежа на бактериите, дейстава антиканцерогенно и възпира процеса на стареене.

Златовръх (Rhodiola rosea L. (Sedum roseum (L.) Scop.)

Стимулира централната нервна система, подобрява съпротивляемостта на организма спрямо различни неблагоприятни влияния и стресови фактори, подобрява апетита, съня, сърдечната дейност, подобрява възприятията, усилва паметта и изостря вниманието,. Прилага се при умствена и физическа преумора, сърдечна невроза, обща потиснатост, депресивни състояния и др.
 

-  10 грама ситно нарязани корени се заливат със 100 мл спирт. Тази смес се оставя да престои 20 дни, за да се получи извлек, който се прецежда и 10-20 капки от него се разтварят във вода. Пие се всеки ден по 3 пъти преди ядене.