Хапче спира побеляването на косатаБялата коса скоро ще остане в миналото благодарение на ново хапче, разработено от козметичния гигант "Л'Ореал", пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Специалисти от компанията твърдят, че са създали хапче с плодов екстракт, което предотвратява неизбежния и най-видим признак на стареенето.

Очаква се хапчето за всекидневна употреба да се появи на пазара до четири години след продължили над десетилетие експерименти.

От "Л'Ореал" се надяват, че продуктът им ще донесе победа в борбата със световния пазар на бои за коса.

"Смятаме, че хапчето ще се използва както от жените, така и от мъжете. То ще се приема като хранителна добавка и няма да струва скъпо", казва Брюно Бернар от изследователския екип.


Още по темата Хормоните – извор на младосттаКак да се предпазим от "лошите" слънчеви лъчиХрани, забавящи стареенетоПчелен прашец Хапчето съдържа екстракт от неидентифициран плод, имитиращ тирозиназа свързан протеин 2 - ензим, който предпазва производството на пигменти. Целта на продукта е да попречи на процеса, известен като оксидативен стрес, водещ до побеляването на косата.

Новината идва твърде късно за хората, чиито коси вече са побелели и са недоволни от това. Сред тях обаче не са холивудските звезди Ричард Гиър и Джордж Клуни, които се чувстват удобно със сребристия цвят на косата си.

"В идеалния случай хората ще трябва да приемат хапчето през целия си живот. Реалистично обаче е те да започнат да го пият преди косата им да побелее, защото хапчето няма да може да спира вече започнал процес", допълва Бернар.

Стотици доброволци са помогнали да се тества безопасността на хапчето. Изследователите обаче отбелязват, че действителният ефект от него ще стане ясен едва тогава, когато то бъде пуснато на пазара и се продава поне десет години. Формулата на новото хапче ще бъде представена на научна конференция през май 2013 г., но вече предизвиква голям интерес сред експертите.

www.actualno.com