Лекарство помага на имунната система да се пребори с настинките и грипаУчените намериха начин да засилят ефикасността на клетките-убийци - белите кръвни телца, които патрулират из тялото и издирват туморни клетки или такива, които са заразени с вируси, съобщи "Дейли телеграф".

Те са разработили лекарство, което усилва способността на тези клетки да разпознават и ликвидират заразените клетки. Така то помага на организма да се пребори с вирусите, които причиняват грип, обикновена настинка или херпес. То може да се окаже и полезно за пациенти с отслабена имунна система след трансплантация на костен мозък или химиотерапия например.


Още по темата Кога да пием антибиотици и кога от тях няма смисълПрахчетата срещу грип смъртоносниНаши учени търсят универсален лек срещу грипаПтичи грипБелоцветен дебелец (Алпийска роза) Учените вече са демонстрирали способността на своето откритие да предпазва лабораторни животни от грип  и вирусни инфекции и сега работят с фармацевтични компании за разработването на лекарства срещу рак  и вирусни инфекции при хората.

"Ние даваме "супер заряд" на имунната система", обясни проф. Ерик Вивие, водил изследването в Центъра по имунология към университета "Екс-Марсилия". По думите му идеята е да се подсили тази част от имунната система и така да се помогне на клетките-убийци да си вършат работата. "С помощта на генетичните изследвания, които извършихме, ние идентифицирахме антитяло, което има този ефект, и демонстрирахме, че то е ефикасно", каза още Вивие.

В рамките на изследването при лабораторните животни били извършени такива генетични промени, че на повърхността на техните естествени клетки-убийци да липсва молекулата, която обикновено ограничава тяхното действие срещу вирусите и туморите. Така клетките-убийци станали по-ефективни. Учените установили, че генетично модифицираните животни оставали здрави, след като били заразени със сравнително високи дози от вирус като този, причиняващ херпес, и грипен вирус. След това изследователите открили антитяло, което е способно да блокира въпросната молекула, и установили, че то има същия ефект като генетичните изменения. Проф. Вивие и колегите му се надяват, че антитялото може да стане основа на лекарство за борба с рака или вирусните инфекции, както и с обикновената настинка.