липосукция, липосукцията, излишна кожа
Липосукцията също така може да
подчертае контурите на лицето и шията.

Аспирирането на резистентната на диети мастна тъкан е най-популяр ната процедура в козметичната хирургия. Най-често желани места за извършването на тази манипулация са коремната стена, бедрата, вътрешните страни на колената, хълбоците (така наречените ,,паласки”) и гърба. Липосукцията също така може да подчертае контурите на лицето и шията.

Този метод се основава на факта, че при възрастни индивиди мастната тъкан не се регенерира, затова и третираните области не възстановяват първоначалната си форма. Повишаването на телесната маса след операцията обаче, може да доведе до периферно натрупване на мазнини в области, които не са били третирани. Липосукцията не се препоръчва при прогресивно напълняване.

Най-добре е пациенти с локално натрупване на мазнини да бъдат оперирани на млада възраст, тъй като след третото десетилетие е по- трудно да бъде преустановен ефекта на гравитацията.
Още по темата Отслабване - за и против медикаментите за отслабванеДиабетно лекарство ще се включи в борбата със затлъстяванетоХората, приемащи хапчета за отслабване, често изпаднат в депресияЦаревична коса

Първоначално липосукцията се е правела под обща анестезия, с големи канюли и без инфилтрация. Това водело до кървави операции с присъщи последствия и усложнения (екхимози, хематоми, хемосидерози,инфекции и т.н.

Често са се получавали неравности във формата на третираните области, поради употребата на големи канюли и силен вакуум, а също така и поради това, че пациентите не можели да сътрудничат по време на операцията. Значителната загуба на течности също ограничавала количеството на аспирираните мазнини.

Понастоящем около 5- 6 литра течност се инфилтрират по време на обикновена липосукция. Най-широката канюла, която се използва е с диаметър 4 мм и е за дълбоките натрупвания. Най- фините канюли са с 2 или 3 мм в диаметър и се използват за третиране на субдермалните слоеве. Тази техника уврежда в по-малка степен съединителната, нервната тъкан и кръвоносните и лимфни съдове.

Постоперативно кожата се прикрепва стабилно към дълбоката фасция. Следователно белезите свързани с ексцизията на излишната кожа могат да бъдат избегнати.

 

липосукция, липосукцията, излишна кожа
Липосукцията може да бъде в полза
дори и при пациентки с хипертрофия
на гърдите

Липосукцията е метод на избор за премахването на мазнини от корема, гърба и глутеалните области. Липосукцията може да бъде в полза дори и при пациентки с хипертрофия на гърдите, особено когато те са млади. За тази манипулация се използва и помоща на ултразвук.

В модерната липосукция непрекъснато се развиват все по-нови методи за намаляване на физическото усилие по време на манипулацията. Пример за това са канюлите с генератор на ултразвук на върха, под действието на който мастните клетки се пукат още преди аспирацията. Същият апарат се използва успешно при намаляване на малки неравности.

Събраната по време на липосукция мастна тъкан може да се използва за запълване на други кухини и гънки. Има много доказателства показващи, че поне малка част от мастните клетки оцеляват като присадка.

Трансформираната мастна тъкан може да се използва за подмладяване на лицето и при корекция на контурите на тялото. Тази процедура изисква поне еднократно повторение, но дългосрочните резултати не са съвсем предсказуеми.

Д-р Цветан Тасков