Хората, приемащи хапчета за отслабване, често изпаднат в депресияЗатлъстелите пациенти, които приемат медикаменти за подтискане на апетита, често изпадат в депресия. Това показва ново проучване, според което лекарството аcomplia трябва да бъде изтеглено от пазара. Медиците са категорични, че то води до тежки психиатрични проблеми.

Във Великобритания вече има хора, които са се самоубили след като са направили опит да отслабнат, приемайки медикамента. Други 1300 души са се оплакали от нежелани реакции свързани с психичното им състояние. Най-често те изпадали в депресия.

Много пациенти, които не са имали предишни оплаквания, свързани с психичното си здраве, казват, че са били принудени да се откажат от работата си, тъй като депресията им попречила да вършат рутинните си задължения. Някои от тези, които са най-сериозно засегнати, ще съдят фармацевтична компания Sanofi-Aventis, която произвежда медикамента. Общият иск за обезщетение може да възлезе на 300 000 паунда.


Още по темата Депресия се диагностицира едва четири-пет години след появата и7-ми Април - Световен ден на здраветоОтслабване - за и против медикаментите за отслабванеАнорексияЗлатовръхОт Sanofi-Aventis твърдят, че няма връзка между приема на медикамента и психичните разстройства на пациентите. Бившият министър на държавните служители на отбраната Робърт Джонсън също призна, че е изпаднал в голяма депресия, след приема на медикамента, които му бил предписан през февруари 2008 г., когато теглото му рязко се увеличило. Баща на 3 деца също разказва пред британските медии, че докато приемал таблетките, вярвал, че е по-добре да е мъртъв.

Acomplia е пуснат за продажба във Великобритания през юни 2006 г. Той обаче не е бил одобрен в САЩ, защото страничните ефекти били ясни още по време на клиничните изпитвания. Предупреждението, че човек може да изпадне в депресия, фигурират в листовката на продукта. Европейската агенция по лекарствата, която лицензира лекарството във Великобритания, сега извършва проверка по сигналите и ако страничните ефекти надвишават ползите, медикаментът ще бъде изтеглен от продажба.

www.hospital.bg